Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 mars 2018

Ilska från amerikanska lantbruket efter Trumps tullbesked

Trump kommer införa en tullimport på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium från och med nästa vecka. Beskedet skapar skarpa reaktioner från det amerikanska lantbruket som nu riskerar att hamna i skottgluggen i ett globalt handelskrig.

FOTO: IBL Bildbyrån

Trump meddelade under torsdagen att hans administration kommer att införa en importtull på 25 procent på importer av stål och 10 procent på import av aluminium, redan i nästa vecka.

Både Canada och EU har uttryckt att de motsätter sig de nya höjda importtullarna och att de är beredda att sätta in lämpliga motåtgärder, rapporterar Sveriges Radio.

Lantbruket riskerar att hamna i skottgluggen

Beskedet skapar oro och ilska bland den amerikanska lantbruksindustrin som befarar att införandet kommer att slå tillbaka mot det amerikansk lantbruket.

– Detta förslag öppnar upp för motåtgärder som vi är djupt oroade kommer skada amerikanska lantbrukare, säger Brian Kuehl, VD för organisationen Farmers for Free Trade till nyhetsbyrån McClatchy DC.

Han är oroad att tullarna kommer leda till ett handelskrig där länder kommer övertrumfa varandra i handelstullar, ett krig där lantbrukarna riskerar bli de som hamnar i skottgluggen med höjda tullar på sina exportvaror.

Majs- och sojaodlare rasande

Majs- och sojaodlare har redan sen tidigare uttalat en oro för vad höjda tullar kan göra för efterfrågan på deras produkter och de är nu rasande efter beskedet, enligt tidningen Farm Futures.

Även organisationen U.S. Wheat Associates och The National Association of Wheat Growers har varnat för att motreaktionerna från ett sådant beslut allvarligt kan skada det amerikanska lantbruket.

John Deer drabbas hårt

NY Daily News rapporter att maskintillverkare John Deer och Caterpillar är två av de aktörer som direkt kommer att påverkas av Trumps nya tullar och känna en märkbar skillnad i priset på stål.

The Association of Equipment Manufacturers, där båda bolagen ingår, gick ut med skarp kritik mot Trump under gårdagen.

– President Trump bör inte undergräva sina egna mål att hjälpa amerikanska tillverkare att ”vinna igen” genom att införa kontraproduktiva imorttullar på stål. Tullarna kommet att höja priserna för maskintillverkare i USA och undergräva vår industris globala konkurrensmöjligheter, sa organisationens president Dennis Slater i ett uttalande.

”Kommer leda till förlorade röster”

Förslaget får även kritik internt i det republikanska partiet. Pat Roberts, senator för den lantbrukstäta delstaten Kansas, hade svårt att finna ord för att uttrycka vad han kände efter Trumps besked om de höjda tullarna. Robert fick stöd i kritiken mot förslaget från senatorn för delstaten Nebraska, Ben Sasse. De är övertygade att förslaget kommer leda till att Trump förlorar väljare.

– Detta är folket som röstade för presidenten. Detta är hans folk. I en del av Kansas röstade hela 90 procent på honom och de kommer inte att bli glada över det här, säger Ben Sasse till McClatchy DC

LÄS OCKSÅ: USA-bönder oroade över handelsavtalLÄS OCKSÅ: EU-exporten av livsmedel växer till rekordnivåerLÄS OCKSÅ: ”När Trump sa upp avtalet kontaktade japanerna oss direkt” (LRF PREMIUM)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen