Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 juli 2019

Importstopp i Asien bryter prisuppgången på gris

De rekordhöga grispriserna har fått sig en törn sedan både Kina och Filippinerna infört importstopp från Kanada respektive Tyskland.

 Efter rekordhög betalning i flera europeiska länder kommer nu en nedgång sedan griskött både från Kanada och från Tyskland söker nya marknader på grund av importstopp i Asien.
Efter rekordhög betalning i flera europeiska länder kommer nu en nedgång sedan griskött både från Kanada och från Tyskland söker nya marknader på grund av importstopp i Asien.

Till följd av den afrikanska svinpestens härjningar i Kina har de europeiska grispriserna under våren nått oanade höjder. Men denna vecka bröts uppgången.

Turbulensen började tisdagen efter midsommar när Kina införde ett importstopp från Kanada sedan myndigheterna funnit åtminstone 188 förfalskade exportcertifikat.

Handlar om miljardbelopp

Kanada är världens tredje största exportör av grisskött och den kinesiska marknaden är landets volymmässigt största. Bara under januari–april i år såldes griskött från Kanada till Kina till ett värde av 236 miljoner US-dollar, alltså över 2 miljarder svenska kronor.

Det finns också politiska förvecklingar mellan länderna sedan Kanada utifrån en amerikansk arresteringsorder kvarhåller kinesiska telekomkoncernen Huaweis högsta finanschef.

Hittade polskt fläsk

– Det är en stor förlust, en stor marknad. Det finns alternativa marknader men att hitta avsättning för denna volym är en utmaning, säger Martin Cavoie, VD för Canada Pork International, till nyhetsbyrån Reuters.

En vecka senare införde Filippinernas jordbruksdepartement ett temporärt importstopp på griskött från Tyskland sedan en skeppslast med tyskt fläsk visat sig vara blandat med 250 kilo griskött från Polen, ett land drabbat av afrikansk svinpest.

Trots att allt kött i lasten kom från ett och samma exportföretag gäller förbudet allt tyskt griskött.

Sänkt notering i Danmark

Följden av de båda importstoppen har blivit att stora volymer nu söker andra kunder på olika håll och till lägre pris. Det är av denna anledning som Danish Crown inför kommande vecka sänkte noteringen på slaktgris med 40 öre till 11:40 danska kronor.

– Det händer två saker just nu. Tyska slakterier försöker avsätta de varor som skulle ha exporterats till Filippinerna här i Europa medan det i Asien är kanadensiska slakterier som prisdumpar för att sälja de volymer som skulle ha gått till Kina. Detta är två länder med mycket stor export och när den rubbas fortplantar det sig i hela världsmarknaden, säger Lars Albertsen, global säljchef för Danish Crown, i företagets i marknadsbrev.

Sverige släpar efter

Det danska slaktgrispriset nådde en historisk toppnivå veckorna 25–28 med 11:80 danska kronor vilket motsvarar ungefär 18:45 svenska kronor. Det tyska slaktgrispriset var vecka 24 uppe i motsvarande 20:07 svenska kronor men har sedan dess sjunkit.

Även ASF-drabbade Polen har nått nivåer på över 19 svenska kronor samtidigt som det svenska grispriset inte har nått högre än runt 17:50.

LÄS MER: Kinesisk import driver upp priserna – men inte i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen