Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 oktober 2018

Industrin pressar handeln om livsmedelspriserna

Trycket ökar på livsmedelshandeln att i spåren av sommarens extremtorka släppa igenom ökade priser. Cirka 80 procent av företagen i den svenska livsmedelsindustrin ser kostnadsökningar för inköp av råvara.

 Det kan dröja upp till ett år innan höjda priser som ett resultat av sommarens extremväder når slutkonsumenterna, bedömer Li i sitt senaste konjunkturbrev.
Det kan dröja upp till ett år innan höjda priser som ett resultat av sommarens extremväder når slutkonsumenterna, bedömer Li i sitt senaste konjunkturbrev. FOTO: Ann Lindén

I det andra konjunkturbrevet för 2018 konstaterar Livsmedelsföretagen, Li, att torkan ger något av en kostnadschock i förädlingsledet. Senast producenterna upplevde något liknande var 2007-2009.

Sedan dess har livsmedelsindustrin genomfört kraftfulla effektiviseringar och ökad grad av automation.

Ansvar i hela kedjan

Utrymmet för att på det sättet kompensera för höjda råvarupriser är i dag mycket litet, enligt Li, inte minst mot bakgrund av att råvaruinköpen står för 60-70 procent av företagens kostnader.

– Hela livsmedelskedjan måste acceptera de villkor som nu gäller. Handeln kan inte vänta sig att bönder och tillverkare ska ta hela kostnadsökningen, säger Carl Eckerdal, chefsekonom vid Li.

LÄS MER: ”Exporten av blågul mat fördubblas inom några år”

Förutom prisuppgången på svensk råvara är bristande tillgång ett bekymmer, framhåller han. Att ersätta svenskt med importerat medför även det ökade kostnader för bland annat förpackningar och märkning. Till det kommer den svaga svenska kronan, som enligt Carl Eckerdal inte visar några tecken på återhämtning den närmaste tiden.

 Efter den torraste sommaren i modern tid kommer det att bli prishöjningar i svenska livsmedelsbutiker, men hur stora är svårare att sia om, enligt Carl Eckerdal, chefsekonom vid Livsmedelsföretagen.
Efter den torraste sommaren i modern tid kommer det att bli prishöjningar i svenska livsmedelsbutiker, men hur stora är svårare att sia om, enligt Carl Eckerdal, chefsekonom vid Livsmedelsföretagen. FOTO: Livsmedelsföretagen

Processen är trög

Li ger ingen prognos för vilka prisökningsnivåer konsumenterna kan förvänta sig framöver med anledning kostnadsvågen från bonden fram till butiken. Industrins förhandlingar med dagligvaruhandeln om prissättning är en omvittnat trög process.

Om historien upprepar sig från 2007-2009 blir det prisökningar över genomsnittet på enskilda produktgrupper. Man kan enligt Li också räkna med en rätt betydande eftersläpning innan prisökningarna når slutkonsumenterna. Då tog det sex-tolv månader.

Från ord till handling

Carl Eckerdal säger han att hoppas på ett större mått av pragmatism från handelns sida under de kommande månaderna än vad som var fallet för tio år sedan.

– Jag tror på större förståelse och vilja från handelns sida denna gång. Nu måste man gå från läpparnas bekännelse till konkret handling.

LÄS MER: Svårt att hitta rätt personer till livsmedelsjobben

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen