Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december 2018

Industrin vill höja matpriserna med 5 procent

STOCKHOLM

Kostnadsökningarna för livsmedelsråvaror efter sommarens torka och värme kommer att hålla i sig under minst ett år. Skördarna är i det närmaste halverade, men inför 2019 ser läget för lantbrukarna betydligt ljusare ut med en rekordstor höstareal.

 Dyrare spannmål pressar industrin.
Dyrare spannmål pressar industrin. FOTO: Mostphotos

Extremvädret under den gångna sommaren och dess effekter för livsmedelskedjan dominerar helt innehållet i årets tredje konjunkturrapport från Livsmedelsföretagen.

Huvudbudskapet från den svenska livsmedelsindustrin är att kostnadsökningarna för råvaruinköpen måste föras vidare genom kedjan till konsumenterna i butikerna. Det betyder i klartext att industrin vill pressa handeln på andra sidan av förhandlingsbordet att höja matpriserna i butikerna.

Kan inte effektivisera mer

– Vi kan inte agera buffert, sade Livsmedelsföretagens chefsekonom, Carl Eckderdal, under en presentation på onsdagen och jämförde industrin med en maratonlöpare – företagen är redan så trimmade att det inte finns utrymme för ytterligare effektiviseringar.

Enligt Carl Eckerdal har livsmedelsindustrins inköpskostnader ökat med i genomsnitt 10 procent. Till exempel uppger ett av fyra företag som köper in spannmålsbaserade råvaror att kostnaderna har ökat med mer än 30 procent. Livsmedelsföretagens egna kalkyler mynnar ut i ett krav på att en kundkorg med svenskproducerad mat under nästa år ska öka i pris med i genomsnitt 5 procent.

 Carl Eckerdal, chefsekonom Livsmedelsföretagen.
Carl Eckerdal, chefsekonom Livsmedelsföretagen. FOTO: Johan Sedenius

Skörden nästan halverad

Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen redogjorde för att Sveriges samlade skörd 2018 stannade på cirka 3,5 miljoner ton. Årsgenomsnittet under en femårsperiod är 6,2 miljoner ton. Normalt är Sverige exportör av cirka 1,5 miljoner ton, men kommer i spåren av den låga skörden i stället att importera 800 000-900 000 ton, framför allt foderspannmål.

De lägre volymerna har i Sverige pressat upp priserna på bland annat maltkorn, vete och framför allt havre.

– Detta är ingen svensk företeelse. Europa producerar normalt omkring 300 miljoner ton spannmål. I år har vi en skörd som är 25-30 miljoner ton lägre. Merparten av det kommer från Östersjöområdet som annars är en stor exportör, sade Mikael Jeppsson.

Ljusare bild 2019

Sommarens svårigheter innebär att många svenska lantbruksföretag lider av svag likviditet, animalieproducenterna pressas av stigande foderpriser.

– Men efter regn kommer sol. Vi har en sådd på fälten i dag som allt annat lika är betydligt bättre än normalt. Siffrorna visar att vi har en rekordstor höstareal och det milda vädret med tillräckligt mycket regn har gjort att vi har en väldigt bra etablering, konstaterade Mikael Jeppsson.

FAKTA: Så mycket har kostnaderna ökat

97 procent av företagen i industrin har fått ökade kostnader för spannmålsbaserade råvaror. 42 procent upplever en kostnadsökning med 10–30 procent och 24 procent har kostnadsökningar på mer än 30 procent.

93 procent uppger ökade kostnader för grönsaker inklusive baljväxter. 23 procent upplever en kostnadsökning med 10–30 procent.

90 procent har ökade kostnader för frukt och bär. 28 procent har fått kostnadsökningar på mer än 30 procent.

74 procent har fått ökade kostnader för köttråvara. 29 procent ser en kostnadsökning med 10–30 procent och 4 procent har kostnadsökningar på mer än 30 procent.

Källa: Livsmedelsföretagen konjunkturbrev kvartal tre 2018

LÄS MER: Köttätandet fortsätter att minska – men svenskt kött ökarLÄS MER: Julskinkan förlustaffär för bönderna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen