Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 oktober 2019

Inga besked om pengar mot matsvinn

STOCKHOLM.

Det är oklart hur mycket pengar som satsas på fortsatt arbete mot matsvinnet. Regeringen och samarbetspartierna C och L för diskussioner om en nystart av den nationella livsmedelsstrategin.

 Ett tydligt politiskt ledarskap och tydliga mål var krav under ett stort branschmöte om insatserna mot matsvinn i Sverige.
Ett tydligt politiskt ledarskap och tydliga mål var krav under ett stort branschmöte om insatserna mot matsvinn i Sverige. FOTO: Marie Henningsson

Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett regeringsuppdrag för perioden 2017-2019 att verka för minskat matsvinn. Uppdraget är en del av livsmedelsstrategin och ska slutredovisas senast 28 februari nästa år.

Globala mål

En handlingsplan med 42 punkter har tagits fram, vilka ska bidra till det globala hållbarhetsmålet i Agenda 2030 om halverat matsvinn till det årtalet.

I går, måndag, arrangerades ett stort möte i Stockholm med representanter för alla led i livsmedelskedjan om de insatser som görs.

Per Callenberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vid näringsdepartementet, förklarade att regeringen anser att arbetet mot matsvinn är ”oerhört viktigt”.

– Det ligger i korten att det kommer en fortsättning, sade han utan att bli mer precis än så.

Pågår politiska samtal

Enligt Per Callenberg pågår samtal mellan regeringspartierna samt Centern och Liberalerna om fortsättningen på livsmedelsstrategin. Han sade att det ekonomiska utrymmet är cirka 70 miljoner kronor per år. Till det kommer projektmedel.

I höstbudgeten som presenterades nyligen finns vad regeringen beskriver som ett bondepaket med 191 miljoner kronor i potten för 2020.

– Det är ännu inte helt beslutat hur de pengarna ska fördelas, sade Per Callenberg.

 Tre myndigheter ett regeringsuppdrag för perioden 2017-2019 att verka för minskat matsvinn. Hur fortsättningen ser ut är oklart.
Tre myndigheter ett regeringsuppdrag för perioden 2017-2019 att verka för minskat matsvinn. Hur fortsättningen ser ut är oklart. FOTO: David Larsson

Samarbete och delat ansvar

I arbetet mot matsvinn nämnde han lagstiftning som en möjlighet, men lyfte att vägen framåt går via samarbete där alla aktörer längs värdekedjan tar sin del av ansvaret.

Ett tydligt politiskt ledarskap och tydliga mål, var ett par av de starkaste kraven från mötesdeltagarna i det fortsatta anti-matsvinnsarbetet.

Sara Sundquist, näringspolitisk expert vid Livsmedelsföretagen som samlar den svenska livsmedelsindustrin, efterlyste en politisk vilja på området.

– Det är obegripligt att det här inte finns klart och tydligt i budgeten, sade hon.

Hoppas på stöd

Inom ramen för samverkan vill Sara Sundqvist och Livsmedelsföretagen också se ett nära samarbete mellan näringsdepartementet och miljödepartementet liksom resurser för att nå ett nationellt matsvinnsmål i linje med Agenda 2030.

– Vi hoppas på stöd i handlingsplanen, sade Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin om den nya färdplan kopplad till livsmedelsstrategin som regeringen ska lägga fram under hösten.

LÄS MER: Minskat matsvinn viktigast för svenskarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen