Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 augusti 2017

Inga otillåtna växtskyddsmedel i svenska stickprov

Ingen import av otillåtna växtskyddsmedel har upptäckts i Sverige. Det är resultatet efter de stickprov som tagits runt om i Europa. Men totalt hittades 122 ton otillåtna medel i andra EU-länder.

 Det hittades inga otillåtna importer av växtskyddsmedel i svenska stickprov.
Det hittades inga otillåtna importer av växtskyddsmedel i svenska stickprov. FOTO: Mostphotos

Det är EU:s polisbyrå Europol som tillsammans med den nederländska myndigheten för livsmedelssäkerhet, NVWA, har drivit projektet för att motverka handeln med otillåtna växtskyddsmedel.

Inte säkra resultat

I Sverige har Kemikalieinspektionen tillsammans med Tullverket medverkat i projektet.

– Det är positivt att vi inte upptäckt någon import av otillåtna växtskyddsmedel i kontrollerna. Resultatet antyder att problemet är större i flera andra EU-länder än i Sverige, även om det är svårt att dra säkra slutsatser utifrån stickprov som gjorts under en kort period, säger Susanna Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

122 ton hittat

I 16 länder genomfördes i våras stickprover av 940 transporter. I 48 fall ledde kontrollerna till vidare åtgärder från myndigheterna i de berörda länderna.

Enligt Europol kan 122 ton av de otillåtna växtskyddsmedlen som hittats användas över 4 888 kvadratkilometer mark, en yta något större än Halland.

Skadliga rester i livsmedel

Otillåtna växtskyddsmedel har inte utvärderats eller godkänts och riskerar att användas på ett felaktigt sätt. Därför finns även risk att de orsakar skador på hälsa och miljö. Användning kan också leda till att skadliga resthalter av produkterna hamnar i livsmedel.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen