Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 oktober 2017

Sverige kräver förbud mot antibiotika i gruppbehandling

Sverige begär tillsammans med fyra andra länder att EU ska förbjuda antibiotika för förebyggande gruppbehandling. Merparten av den antibiotika som såldes i Europa 2015 användes till hela djurgrupper.

FOTO: ISTOCK

Enligt Europeiska Medicinrådets årliga rapport, som kom förra veckan, fortsätter antibiotikaanvändningen till djur att öka. Men den skiljer sig dock mycket mellan olika länder.

Förebyggande gruppbehandling

Just nu pågår förhandlingar mellan EU:s medlemsstater om ny lagstiftning för djurläkemedel. I samband med det begär Sverige tillsammans med Nederländerna, Finland, Österrike och Danmark att förebyggande gruppbehandling med antibiotika ska förbjudas.

”Livsviktig resurs”

I början av veckan uppmanade de fem medlemsstaterna i ett brev övriga EU-länder att ställa sig bakom förslaget.

– Jag hoppas att vi tillsammans inom EU kan ta detta viktiga steg. Antibiotika är en livsviktig resurs och vi måste använda den på ett ansvarsfullt sätt. Här är en viktig faktor att arbeta förebyggande – friska djur behöver ingen antibiotika. Så arbetar vi sedan länge i Sverige och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

10 procent i Sverige

Av den antibiotika som sålts för djur under 2015 var 91 procent ämnad för medicinering av hela djurgrupper. I Sverige låg motsvarande siffra på 10 procent.

Sverige med sitt förebyggande arbete har lägst antibiotikaanvändning i EU, men bäst i Europa är Island följt av Norge. Cypern har högst försäljning av antibiotika till djur, tätt följt av Spanien.

LÄS MER: Stora skillnader i antibiotikaanvändning i Europa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen