Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 september 2016

Ingen glutenfri havre nästa år

Lantmännen sitter med stora lager och tvingas sätta stopp för odlingen av den glutenfria havren. Försäljningen har inte gått alls så bra som väntat.

Bild 1/2 FOTO: Marianne Persson
Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson tvingas konstatera att det kommande år inte blir någon odling av glutenfri havre.
Bild 2/2Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson tvingas konstatera att det kommande år inte blir någon odling av glutenfri havre. FOTO: RICKARD NILSSON

Under 2015 och 2016 har Lantmännen storsatsat på glutenfri havre. Kontrakterade odlare har vardera året levererat 8 000 ton konventionellt och 6 000 ton ekologiskt.

Lantmännen har betalat 2:30 konventionellt och 4:00 ekologiskt men så har också kraven på varan varit därefter. En enda främmande kärna per kilo – som innehåller mellan 22 000 och 25 000 kärnor – innebär att hela partiet måste klassas ned till vanlig grynhavre. Det tas sammanlagt tre prover innan den glutenfria havren är slutligt godkänd.

Stora nedskärningar

– Det har varit rätt så stora nedklassningar. Vi talar om cirka en tredjedel på den konventionella sidan och hälften på den ekologiska, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

Målsättningen var att dels sälja inhemskt men i första hand på exportmarknaden. Inför förra säsongen siktade Lantmännen på en ledande position inom glutenfri havre och att fylla ett behov som på sikt uppskattades bli 20 000 ton.

Förhoppningarna på marknaden har dock inte infriats. Nu sitter i stället Lantmännen med stora lager och det lär bli så att det inte kommer att odlas någon glutenfri havre över huvud taget under 2017.

– Det pratas mycket om glutenfritt men det tar längre tid än man räknade med. Det är en komplex produkt som måste fungera i många led för att marknaden ska ta fart och där är vi inte än. Vi är fortfarande övertygade om att så kommer att bli fallet men frågan är bara när och i vilken takt, säger Mikael Jeppsson.

"Inneliggande volymer täcker behov"

Odlarna kontrakteras från år till år så det finns inga avtal som måste rivas upp.

– Eftersom ledtiden är så lång från planering av sådd till försäljning av slutprodukten kan vi inte kontraktera nya volymer för skörd 2017. Vi gör bedömningen att inneliggande volymer väl täcker de behov vi ser i marknaden den närmaste tiden, konstaterar Mikael Jeppsson.

Relaterade artiklar

Till toppen