Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2013

Ingen jul-cap till svenska bönder

Beskedet till bönderna om hur regeringen vill tillämpa Cap-reformen från 2015 dröjer till efter jul-och nyårshelgerna. Departementen har inte lyckats enas om de nya stödreglerna.

Under hela december har Cap-reformen stötts och blötts i regeringskansliet. Tystnaden kring departementens gemensamma beredning har varit kompakt.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har hela tiden sagt att ett besked kommer innan jul. Men en källa inom regeringskansliet uppger för Land Lantbruk att förslaget nu kommer att dröja tills efter helgerna.

Orsaken är att departementens gemensamma beredning har dragit över tiden, vilket tyder på att det har varit svårt att enas.

Enligt vad Land Lantbruk erfar så vill åtminstone Landsbygdsdepartementet införa ett kopplat stöd för nötkreatur, i samband med att Cap-reformen utjämnar gårdsstöden 2015, något som Jordbruksverket i höstas föreslog i sin skrivelse om reformens svenska tillämpning.

För att bevara ett aktivt jordbruk i hela landet behöver mjölk- och nötköttsproduktionen få en kompensation då dagens tilläggsbelopp fasas ut, menar Jordbruksverket som föreslår ett bidrag på 800 kronor för nötkreatur som är äldre än ett år.

För att ytterligare stödja jordbruket i svagare områden vill Jordbruksverket införa ett enhetligt gårdsstöd i hela landet. Det innebär att de frikopplade gårdsstöden sänks i slättbygderna och att beloppen istället höjs i skogs- och mellanbygder.

Även förslaget om ett utjämnat nationellt gårdsstöd föll i god jord hos landsbygdsdepartementet, erfar Land Lantbruk. Men Eskil Erlandsson bestämmer inte ensam utan hela regeringen ska stå bakom förslaget.

Först i juni 2014 måste regeringen sätta ned foten. Innan dess ska förslaget om det nya gårdsstödet skickas ut på remiss. Därför kan det tänkas att flera alternativ vad gäller utjämningen hålls öppna i förslaget, även om ett huvudalternativ säkert kan skönjas.

Relaterade artiklar

Till toppen