Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 februari 2019

Ingen prövning av Molstabergsfallet

LRF:s begäran om skyddsjakt på varg som rivit får på Molstabergs gård får avslag av Högsta förvaltningsdomstolen.

Förvaltningsrättens beslut om att det var rätt att neka skyddsjakt på varg står därmed fast.

 LRF:s begäran om skyddsjakt på varg som rivit får på Molstabergs gård fick avslag av Högsta förvaltningsdomstolen.
LRF:s begäran om skyddsjakt på varg som rivit får på Molstabergs gård fick avslag av Högsta förvaltningsdomstolen. FOTO: Marita Johansson

Först avslog länsstyrelsen i Stockholm begäran om skyddsjakt, sedan skedde samma sak i Förvaltningsrätten i Luleå. Anledningen var att instanserna inte ansåg att fårgården Molstaberg hade gjort tillräckligt för att skydda fåren i hagarna. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt nej till en prövning av fallet, och därmed är beslutet om att det var rätt att neka skyddsjakt på varg fastställt. Det rapporterar tidningen ATL.

Svåra vargangrepp mot fårgården

Efter två vargangrepp mot fårgården i början av maj i fjol, då närmare 70 får dödades, begärde man skyddsjakt på vargarna. Men länsstyrelsen sa nej till gårdens ansökan om skyddsjakt på varg, med motiveringen att man inte stängslat in sina djur.

Avslag i alla instanser

Fallet prövades senare av Förvaltningsrätten i Luleå, som kom fram till att det var rätt att neka skyddsjakt. LRF har drivit fallet som ett principmål och överklagade först beslutet till Kammarrätten, som sade nej till en prövning. Då gick LRF vidare till Högsta förvaltningsdomstolen, som alltså gick på Kammarrättens linje, och avslog en prövning.

Ärendet kan gå till EU-domstolen

Carl Aschan, regionchef på LRF Mälardalen, meddelade i samband med ansökan att man är beredd att ta fallet ända till EU-domstolen.

– Det är en orimlig situation om enskilda företag ska tvingas betala enorma belopp för att bygga tusentals mil rovdjursstängsel, sa Carl Aschan till ATL.

Fårägaren Johan Lundgren på Molstaberg tog i somras beslutet att behålla sina får, men några nya lamm kommer inte att födas upp.

Läs mer: Avslag på överklagandet om skyddsjaktLäs mer: LRF: Molstaberg blir principmålLäs mer: Kammarrätten: Ingen prövning av Molstaberg-måletLäs mer: Jurist på LRF tar Molstabergfallet vidareLäs mer: Efter beslutet: Molstaberg lägger ner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen