Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 maj 2018

Ingen rekordskörd i sikte för höstrapsen

Höstrapsen är full blom i längst ned i söder. Men grödans skick varierar mycket i hela landet och någon rekordskörd lär det inte bli.

FOTO: Tove Nilsson

Höstrapsen ser bra ut på en del ställen och sämre på andra.

– Nu när det blommar i sin prydnad så ser mycket av rapsen väldigt fin ut och det kan dölja att det finns en del skador, säger Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges frö- och oljeväxtodlare.

”Såg fantastiskt fint ut innan vintern”

Nederbörden i höstas ledde till en utdragen och ibland sen sådd på många ställen i Skåne. Det följdes av dålig tillväxt på vattenmättade jordar och en del skador av vintern, särskilt på jordar med dålig genomsläpplighet. På en del håll har rapsen har repat sig väl, men det finns dåliga bestånd. I Mellansverige växte höstrapsen generellt bra i höstas.

– Den såg fantastiskt fin ut innan vintern, den växte bra och sedan straffade det sig när vi fick den sena hårda frosten, säger Anneli Kihlstrand.

 Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges frö- och oljeväxtodlare.
Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges frö- och oljeväxtodlare. FOTO: Hans Jonsson

Utmaningarna i rapsodlingen handlar nu mycket om skadeinsekter. I Mellansverige är det stora mängder rapsbaggar på grund av värmen och bekämpningströskeln är passerad i de flesta fälten, enligt växtskyddscentralen i Uppsala. Fångsterna av fyrtandad rapsvivel har också ökat.

”Tror på litet uppsving”

Även Skara och Linköping rapporterar att rapsbaggarna är på gång och inflygning av blygrå rapsvivel har startat. I Skåne förekommer blygrå rapsvivel i nästan alla av växtskyddscentralens prognosfält, men antalet vivlar per planta är inte så högt. Även skidgallmyggan har börjat flyga in och det varma vädret väntas gynna en tidigare inflygning i år än förra året.

Årets totala oljeväxtodling av raps och rybs väntas uppgå till nästan 100000 hektar, varav vårrapsen skulle kunna komma upp i 10000 hektar.

– Vi tror på ett litet uppsving i år på vårrapsarealen, inledningsvis såg det ut så på försäljningssiffrorna, men vårbruket är ju inte avslutat än, säger Anneli Kihlstrand.

”Inte dåligt, men skakigt”

Någon rekordskörd tror hon inte det blir i år.

– Även om rapsens kompensationsförmåga är god så finns det en gräns för den också. Kanske blir det ett medelår skördemässigt.

De senaste veckorna har priserna på raps varit hjälpta av den svaga kronkursen och rådet är att prissäkra en del av skörden om man inte redan gjort det.

– Rapspriset är inte dåligt, men skakigt. Det finns en del oro framåt för att det ska sjunka, framför allt för att det importeras mycket sojametylester från Argentina men även palmolja från Indonesien och det finns mycket raps till exempel i Ukraina, säger Anneli Kihlstrand.

LÄS MER: Kala rapsodlingar drabbar Skånes bönder

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen