Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 mars 2019

”Ingen ska tvångsanslutas utan påvisad miljönytta”

Om det inte går att påvisa näringsläckage ska inte fastighetsägare kunna påtvingas anslutning till kommunalt VA-nät. Det menar Edward Riedl (M) i sin riksdagsmotion.

 Om det inte går att påvisa näringsläckage ska inte fastighetsägare kunna påtvingas anslutning till kommunalt VA-nät, menar Edward Riedl (M).
Om det inte går att påvisa näringsläckage ska inte fastighetsägare kunna påtvingas anslutning till kommunalt VA-nät, menar Edward Riedl (M). FOTO: Jörgen Hildebrandt

Edward Riedl, riksdagsledamot från Västerbotten sedan 2010, har tillsammans med några kolleger i Moderaterna engagerat sig i frågan om tvångsanslutning till kommunalt VA-nät av fastigheter som i dag har enskilda avlopp.

”Det måste vara kommunen som ska bevisa att varje enskild anläggning inte håller måttet. Miljönytta ska alltid stå i proportion till vad den kostar”, skriver han i motionen.

– Detta riskerar att bli en av de största rättsskandalerna och kan i slutändan ha drabbat väldigt många hushåll. Min utgångspunkt är att ingen ska kunna tvångsanslutas om inte kommunen först har påvisat ett näringsläckage, säger Edward Riedl.

Tar fasta på utredning

Han tar fasta på den statliga utredning som Anders Grönvall presenterade i maj förra året och som föreslog mer flexibla lösningar som i högre grad involverar berörda fastighetsägare och som kan sänka kostnaderna.

– Det finns exempel på när kostnaderna för åtgärden överstiger värdet på fastigheten. Om det samtidigt inte går att påvisa en miljönytta handlar det snarast om myndighetsmissbruk, menar Edward Riedl.

 Edward Riedl (M) vill stoppa tvångsanslutning till kommunalt VA såvida det inte går att påvisa näringsläckage.
Edward Riedl (M) vill stoppa tvångsanslutning till kommunalt VA såvida det inte går att påvisa näringsläckage. FOTO: Riksdagen

Saknar signaler

Det saknas enligt Edward Riedl signaler från regeringen att den tagit till sig förslagen i utredningen. Han menar också att det finns strukturella förklaringar till att människor påtvingas åtgärder utan att problem kunnat konstateras.

– En marginell miljöförbättring kan inte få kosta hur mycket som helst. Självklart ska vi ta hand vår miljö men det måste ske med sans och förnuft, säger Edward Riedl.

Kan inte skiljelinjerna

Edward Riedl vet inte riktigt var de politiska skiljelinjerna i frågan går. Själv har han uppmärksammat den först under de senaste åren.

– Moderaterna som parti har inte landat i frågan men vi är flera som driver på. Det handlar i grunden om respekt för den enskilde och att ha förståelse för människor utanför storstäderna, säger han.

Motionen ska debatteras i riksdagen den 2 maj.

LÄS MER: Ingen tvångsanslutning till enskilda avlopp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen