Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 september 2018

Ingen vinnare i Maltkornsmästaren

Det blev ingen vinnare när tidningen Lantmannen summerade resultatet i tävlingen Maltkornsmästaren där 33 svenska och internationella lag har tävlat om vem som är bäst i Sverige på att odla maltkorn.

 Tröskning av Lantmannens odlingstävling Maltkornsmästaren 2018 på Tolefors Gård, Östergötland.
Tröskning av Lantmannens odlingstävling Maltkornsmästaren 2018 på Tolefors Gård, Östergötland. FOTO: Peter Jigerström

Hettan och torkan som präglade odlingssäsongen pressade grödan i Maltkornsmästaren och proteinhalterna blev högre än reglerna tillåter.

– Resultatet är extremt. Faktum är att inget lag har levererat ett godkänt maltkorn, säger Johan Karlzén, domare för Maltkornsmästaren och ordförande för Föreningen Sverige Spannmålsodlare.

Hitta förklaringar

Resultatet överraskade tävlingsledningen, som nu hoppas på att ny kunskap kan komma fram ur resultatets analyser.

– Vädret är en viktig faktor att hantera i odling av maltkorn, som är en snabb och utmanande gröda att odla, och i år blev det extremt. När vi borrar djupare i vad årets värme har betytt tror jag vi kan hitta viktiga förklaringar till resultatet i tävlingen, säger Anders Fällman, tävlingsledare för Maltkornsmästaren och reporter på tidningen Lantmannen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen