Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 november 2017

Inget krav att Bollnäsfil måste göras i Bollnäs

Falköpings mejeri tyckte att Bollnäsfil borde tillverkas i Bollnäs, inte i Gävle, och anmälde Gefleortens mejeri till Patent- och registreringsverket. Nu har verket sagt sitt.

 Bollnäsfil får tillverkas i Gävle även fortsättningsvis.
Bollnäsfil får tillverkas i Gävle även fortsättningsvis. FOTO: Ann Lindén

Att Bollnäsfil egentligen tillverkas i Gävle av Gefleortens mejeri tycker Falköpings mejeri är vilseledande. Därför anmälde Falköpings mejeri detta till Patent- och registreringsverket (PRV). Det skriver SVT Gävleborg.

Inte vilseledande

Nu har PRV svarat och beskedet var att det inte är vilseledande att Bollnäsfil tillverkas i Gävle av Gefleortens mejeriförening, som får behålla varumärket.

Falköpings mejeri protesterade, men PRV anser att en normalt informerad kund som köper fil vet att det inte är avgörande på vilken ort en viss fil tillverkas.

Stannar i Gävle

När Bollnäsfilen började tillverkas på 1950-talet gjordes den i Bollnäs, men produktionen flyttades till Hedemora och Milko för knappt 20 år sedan. När Milko sedan gick samman med Arla fick Gefleortens mejeri i Gävle varumärket Bollnäsfil efter ett utslag från Konkurrensverket.

Nu har Arla köpt upp Gefleortens mejeri och varumärket Bollnäsfil ska tas över av Kavli, men filen kommer att produceras i Gävle även i fortsättningen.

LÄS MER: Gefleortens och Arla överens om samgående

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen