Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 juli 2019

Inget stopp för kontroversiell export av levande djur

Rumänien fortsätter med den kontroversiella exporten av 70 000 levande får till Persiska viken, trots protester från EU.

 Får som fraktas från Australien till Mellanöstern med båt. Australien planerar dock att fasa ut exporten under de kommande fem åren.
Får som fraktas från Australien till Mellanöstern med båt. Australien planerar dock att fasa ut exporten under de kommande fem åren. FOTO: Animals Australia

De 70 000 fåren ska exporteras till Kuwait, Qatar och Förenade Arabemiraten för att slaktas under den muslimska högtiden Eid, som äger rum i mitten av augusti, rapporterar Euronews. Detta trots att EU har uppmanat landet att inte exportera djuren levande, eftersom den extrema hettan gör det omöjligt att garantera att djuren inte lider under resan, vilket strider mot EU:s regelverk.

”Fruktansvärda förhållanden”

– Vi har mottagit filmklipp som visar djur som transporteras till Persiska viken under sommaren under fruktansvärda förhållanden, skrev Vytenis Andrikatis, EU-kommissionär för hälsa och matsäkerhet, i ett brev till Rumäniens landsbygdsminister Petre Daea. När man betänker att temperaturen kan stiga till 46 grader i området kring Persiska viken i juli… Jag vill uppmana dig att, av ansvarskänsla, stoppa den nära förestående exporten av fåren, skrev han, enligt Euronews.

Försvarar transporten

Filmklippen kommer från organisationen Animals International, som under flera år har bevakat och avslöjat under vilka förhållanden levande djur transporteras över världen.

Rumäniens landsbygdsminister Petre Daea har dock i rumänsk TV sagt att Rumänien inte under några omständigheter kommer att stoppa exporten. Schismen mellan Rumänien och EU kommer samtidigt som EU försöker förmå medlemsstaterna att minska exporten av levande djur.

Några har stoppat importen

Rumänien är det EU-land som är den största exportören av levande djur till tredjepartsländer. Landets export av levande får och getter har ökat sedan 2015. En del länder, till exempel Israel, har dock stoppat importen från Rumänien, eftersom djur har varit döda eller sjuka när de kommit fram och därför utgör en hälsorisk för konsumenter, rapporterar Euronews.

Tillfälligt australiskt stopp

Australien, som tidigare toppade exporten av levande djur, har meddelat att man stoppar den till Mellanöstern under den tre månader långa och varma sommarsäsongen, och att man planerar att fasa ut exporten helt under de kommande fem åren.

Läs mer: 1 miljon européer kräver kortare djurtransporterLäs mer: Hårdare EU-granskning av djurtransporter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen