Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 augusti 2018

Inget tillstånd behövs längre för kameraövervakning

Vill du sätta upp en kamera för att skydda dig mot stölder? Nya regler gör det mycket enklare.

- Bra att vi enskilda människor får ta eget ansvar för detta, säger Kjell Eklund, lantbrukare i Gränna.

FOTO: Mostphotos

Kjell Eklund har haft dieseltjuvar och inbrott flera gånger och satt upp kameror runt sina lokaler.

– Folk har varit här och snokat och plockat med sig utrustning. Då vill man gärna ha kameror, säger han.

Nu slipper Kjell Eklund söka tillstånd för sina kameror. Nya regler från den 1 augusti har vänt upp och ner på reglerna. Förut måste man börja med att ansöka hos länsstyrelsen. Nu är det tvärtom: du får sätta upp en kamera när du vill, men Datainspektionen kan ingripa senare, om du går för långt.

Det berättar Frida Orring, jurist på Datainspektionen.

– Det går ofta bra att sätta upp en kamera. Men man måste ha ett berättigat ändamål och motivera sig utförligt, säger Frida Orring.

Får inte inkräkta

Grundregeln är att man inte bör inkräkta på andras privatliv.

Om du haft stölder så väger det tungt i bedömningen. För det handlar just om en bedömning.

– Om vi bedömer att den övervakande har gjort fel, uppmanar vi vederbörande att korrigera kamerorna eller ta ner dem, säger Frida Orring, som säger att påföljden inte behöver bli värre än så om man samarbetar med Datainspektionen.

Om en lantbrukare däremot begått grövre intrång på andras integritet – som att utan skäl långvarigt filma en badplats – då kan Datainspektionen ta till sanktionsavgifter. Hur höga avgifterna blir avgörs från fall till fall.

Tänk dig för

De nya reglerna finns i dataskyddsförordningen GDPR som kom i våras, och i den nya kamerabevakningslagen som började gälla 1 augusti.

Birgit Jönsson på Lantbrukarnas riksförbund är försiktigt positiv till den nya lagen.

– Det här är bra. Men man ska tänka på att så länge de nya lagarna inte prövats i domstol vet ingen exakt var gränsen går mellan tillåten och icke tillåten övervakning. Rådet från oss är väl att man ska tänka sig för innan man sätter upp en kamera, säger hon.

Det gäller för kameraövervakning

Exempel: Du är orolig för stölder och sätter upp kamera i traktorhytten. Det går bra, men kameran ska fånga upp så lite som möjligt av omgivningen.

En kamera riktad mot en traktor på en åker kan vara okej, om kameran visar minimalt av omgivningen.

Men du får inte sätta upp en kamera på en plats där folk ofta badar eller plockar svamp och vill vara i fred, bara för att du råkar ha din traktor där i bland. Och du får bara behålla filmerna så länge som behövs för ändamålet med kameraövervakningen. Om du filmar för att du är orolig för sabotage från en djurrättsgrupp, till exempel, men inget händer, måste du radera filmerna löpande och så fort som möjligt.

Du måste ha en genomtänkt motivering, gärna skriftlig och utförlig. Dessutom måste du sätta upp skyltar och berätta vem som övervakar.

En kamera i en låst ladugård går alltid bra, där gäller att kameran är på privat område. Men du får inte sprida filmerna vidare.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen