Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juli 2019

Insatser för bin kan få motsatt effekt

Företag som satsar på bikupor som en miljöinsats och för att gynna den biologiska mångfalden gör mer skada än nytta, menar forskare från Lund.

 Forskarna vill hellre se att företag lägger resurser på etablering av ängar än bikupor.
Forskarna vill hellre se att företag lägger resurser på etablering av ängar än bikupor. FOTO: Istock

”Att abonnera på en bikupa är faktiskt helt meningslöst om man vill göra en insats för biologisk mångfald”, skriver fyra forskare från Lunds universitet och Hushållningssällskapet på DN Debatt.

Bättre med blomodling

– Vill man ha honung och pollinering av trädgårdsväxter är det fint med en bikupa, men vill man gynna den biologiska mångfalden kan det till och med vara negativt att placera ut bikupor. Det är bättre att odla blommor, säger Maj Rundlöf, forskare vid Biologiska institutionen på Lunds universitet.

”I dag är det i stor utsträckning människan som avgör vad som växer på markerna. Att bevara artrika miljöer och skapa ett blommande landskap, både i städerna och på landet, ligger därför i våra händer. Det skulle dessutom gynna både honungsbina och de vilda bina”, skriver de i debattinlägget.

Färre vildbin

Studier visar att på platser med många honungsbin finns det färre vilda bin. I Sverige finns det närmare 300 sorters bin, och bikupor gynnar endast en av dessa.

– Olika biarter pollinerar olika blommor under olika väderförhållanden, så en mångfald av bin är oftast gynnande för pollinering, speciellt när det gäller vilda växter, säger Maj Rundlöf.

Forskarna ser hellre att företagen lägger resurser på att skapa fler miljöer med vilda blommor.

LÄS MER: Hans ser många vinnare med ökad pollinering

Relaterade artiklar

Till toppen