Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 augusti 2018

Insatserna efter sommaren ska utvärderas

Regeringen presenterade på måndagsförmiddagen nya utredningar efter sommarens extremvärme, torka och skogsbränder, för att stå bättre rustade inför nästa år.

 Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). FOTO: IBL Bildbyrå

På en presskonferens på måndagsförmiddagen presenterade vice statsminister Isabella Lövin (MP) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) ett beredskapspaket med anledning av sommarens extremvärme.

– Regeringen ser sommarens extremväder som en klimathändelse och vidtar åtgärder för att rusta samhället för liknande händelser samt att gå över till ett fossilfritt samhälle, säger Isabella Lövin.

Stärka beredskapen

Regeringen ger nu flera myndigheter i uppdrag att utvärdera hur beredskapen och insatserna fungerat och ta tillvara erfarenheter för att kunna stärka samhällets beredskap.

– Insatserna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland i samband med skogsbränderna ska utvärderas. En särskild utredare har tillsats som ska utreda de operativa insatserna i samband med de stora skogsbränderna, och det är Jan-Åke Björklid, som nyligen arbetat med räddningstjänstutredningen, säger Mikael Damberg.

Läs mer: Över 6 000 frivilliga vid skogsbränderna

Utreda insatsledningen

Den särskilda utredaren ska utreda den operativa ledningen och hur samordning, samverkan, ledning och användning av samhällets samlade resurser fungerat och även hur samhällsinfo till allmänheten utförts.

– Vi vill ha ett snabbt besked för att kunna stärka insatserna till nästa år, säger Mikael Damberg, och meddelar att utredningen ska vara klar den 31 januari nästa år.

Läs mer: ”Bra att ansvaret lyfts från enskilda markägare”

Trafikverket utreder

Trafikverket får i uppdrag att utvärdera beredskapen och utreda förebyggande åtgärder för den statliga infrastrukturen.

– Hur kan infrastrukturen påverkas vid extrema vädersituationer, vilka brister och hot finns? Trafikverket ska ta fram en handlingsplan för hur dessa brister kan åtgärdas och till vilka kostnader. Utredningen ska vara klar 31 december i år, säger Isabella Lövin.

Ska förutsäga vattenbrist

SGU, som har ett pågående uppdrag från regering när det gäller bland annat att analysera förekomsten av grundvatten, får ytterligare uppgifter.

– Dricksvattensförsörjningen kommer att påverkas av klimatförändringar, var man än bor i landet, av ihållande värme eller stora regnmängder. Därför ska SGU bli bättre på att förutsäga vattenbrist och att hitta grundvatten, bland annat genom en dialog med kommuner och lokalsamhälle för skaffa bättre vatteninfo, säger Mikael Damberg.

Läs mer: ”Vi måste säkra böndernas vattenförsörjning”

Utredningen, som ska vara klar 28 februari nästa år, ska ge en bättre nationell överblick om hur vatten används i landet, dess kvalitet samt en komplettering av databasen om brunnar.

Läs mer: Grundvattennivåerna rekordlåga

Rådgivning ska utvärderas

Vidare får Folkhälsomyndigheten uppdrag att utvärdera om rådgivningen som finns till äldreomsorg inför värmeböljor behöver utvecklas, och Socialstyrelsen ska granska hur hälso- och sjukvården hanterade sommarens värmeböljor samt hur man i framtiden ska hantera höga temperaturer samt beslut om evakuering. Båda dessa utredningar ska redovisas i månadsskiftet mars/april nästa år.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen