Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 mars 2018

Insektsföretagen startklara när framtidens mat blir laglig

Branschorganisationen Insektsföretagen räknar med att det enbart är en tidsfråga innan det blir tillåtet att framställa och servera insekter som livsmedel i Sverige.

 Friterade skorpioner i Kina. Det som är otänkbar föda i en kultur kan vara delikatess i en annan.
Friterade skorpioner i Kina. Det som är otänkbar föda i en kultur kan vara delikatess i en annan. FOTO: Istock

Land Lantbruk har tidigare rapporterat om bildandet av organisationen. Nu väntar man bara på att startskottet ska gå, menar Coops hållbarhetschef Louise König i en intervju med AGFO.se.

– Vi står redo att börja sälja när vi får grönt ljus, säger hon till AGFO.

Finland satsar redan

Under tiden har Finland gått i frontlinjen med en ny insektsfabrik i staden Lovisa, samtidigt som Svenska Kocklandslaget serverar insektsmenyer ute till havs.

Åsa Berggren, professor vid Institutionen för ekologi vid SLU, anser att frågor som hur sådana insekter ska utfordras innan de blir mat, är en viktiga att lösa.

– Sambandet mellan art och föda vet vi väldigt lite om än och det är en del av vår forskning, säger hon, till AGFO.

Rädslan måste övervinnas

Ytterligare en utmaning är att övervinna folks rädsla inför att äta insekter. Anders Engström på Bugburger betonar kulturens betydelse.

– Ser man andra som äter insekter blir det mer normaliserat. Det krävs en normförskjutning, även om man känner en stark urk-känsla är det bara kulturellt och inte biologiskt, säger han till AGFO.

LÄS OCKSÅ: Insektsföretag startar branschorganisationLivsmedelsverket säger nej till kryphål för insekterPengar för insektsforskning

Relaterade artiklar

Till toppen