Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 februari 2019

Inte klarlagt om hålldammar är vattenverksamhet

Trots ett avgörande i högsta instans är det inte klarlagt om hålldammar av den typ som finns i Ackkärr är en vattenverksamhet.

 Viktor Falkenström, advokat och specialiserad på miljörätt, är kritisk till att Länsstyrelsen Värmland satt i system att driva olika ärenden till högsta instans.
Viktor Falkenström, advokat och specialiserad på miljörätt, är kritisk till att Länsstyrelsen Värmland satt i system att driva olika ärenden till högsta instans. FOTO: Pressbild

En kostsam rättsprocess som varat i över två år är till ända men ändå gav den inte svar på en av huvudfrågorna: är en hålldamm utan reglering att bedriva vattenverksamhet?

Mark- och miljööverdomstolen passar på frågan eftersom den redan har konstaterat att dammarna omfattas av urminnes hävd och därmed inte behöver tillståndsprövas.

Bekräftar nya regler

– Jag är glad för domen så tillvida att den bekräftar att de nya reglerna om äldre rättigheterna tillämpas. Men det är synd att domstolen inte har gått djupare i frågan om vad som utgör vattenverksamhet, säger Viktor Falkenström, advokat i Karlstad och specialiserad på miljömål.

Viktor Falkenström är kritisk till att Länsstyrelsen Värmland under flera års tid drivit en mängd liknande mål vidare till högsta instans för att det skulle ligga i dess uppdrag att utveckla en praxis.

LÄS OCKSÅ: Utrivna fördämningar fick motsatt verkan

Underlättar arbetet

– Det anser jag inte vara en länsstyrelses uppgift. Länsstyrelsen är en tillsynsmyndighet och ska inte vara statens processförare i vattenmål, säger Viktor Falkenström.

Torben Eriksson, verksamhetschef för bland andra miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen Värmland, välkomnar den nya lagstiftningen som han menar kommer att underlätta myndighetens arbete.

– Det går i efterhand inte att säga om vårt föreläggande i det här fallet var rätt eller fel eftersom den nya lagstiftningen tog över, säger han.

Kanske dras tillbaka

Enligt Torben Eriksson finns det i dagsläget ett tiotal liknande förelägganden i Värmland som nu kan komma att omprövas och eventuellt dras tillbaka.

Hur ser du på att enskilda har kommit i kläm och fått betala stora pengar för att er länsstyrelse har velat utveckla en praxis genom att driva rättsfall till högsta instans?

– Det är naturligtvis inte roligt. Men nu kommer ju möjligheten för vattenkraftsägare att söka bidrag ur den nya fonden som täcker 85 procent av kostnaderna, säger Torben Eriksson.

Borde fråga regeringen

Viktor Falkenström anser att den länsstyrelse som upptäcker luckor i lagen i stället borde vända sig till regeringen.

– Nu har länsstyrelsen blivit både tillsynsmyndighet och motpart i processen och det tycker jag är olyckligt, säger han.

LÄS MER: Länsstyrelsen testar gränser på deras dammägareLÄS OCKSÅ: Rivning stoppas inte av kulturhistoriska värden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen