Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 mars 2019

Inte mer pengar för myggbekämpning

Nu kan kommuner söka pengar för myggbekämpning. Men bidraget hos Jordbruksverket ligger fortsatt på 3,3 miljoner kronor trots att boende i de värst drabbade områdena i flera år velat att summan höjs.

 Myggbekämpning med helikopter i Österfärnebotrakten 2009.
Myggbekämpning med helikopter i Österfärnebotrakten 2009. FOTO: Patrick Sörquist / TT

Framför allt är det boende i Mellansverige, särskilt Nedre Dalälvsområdet, som drabbas av myggplågan varje år. Situationen beskrivs som ”ett helvete” där risken är att ett helt område avfolkas om inte bekämpningen sätts in.

Pengarna ska förbättra levnadsvillkoren i de utsatta områdena och se till att myggen inte blir outhärdliga för människor och djur, säger Rebecca Hymnelius, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket.

– Det är mycket mygg. Man vill förbättra förutsättningarna och verksamheten för de som lever i områdena.

”Inte vi som styr det”

Bidraget får användas till inköp av och att sprida bekämpningsmedel, som att ta in en helikopterfirma, samt utrustning och redskap men även löner och sociala kostnader.

Pengarna ingår i det så kallade landsbygdsprogrammet från EU som sträcker sig från 2014 till 2020. Förra året var bidragssumman också 3,3 miljoner kronor och nästa år väntas den ligga på samma nivå. Men boende runt Nedre Dalälven och Sandviken som TT varit i kontakt med tidigare har sagt att potten borde höjas och ligga på runt sex miljoner kronor varje år.

– Vi har fått en pott pengar från EU som vi delar upp på programperioden. Så den är svårt att utöka. Det är inte vi som styr det, säger Rebecca Hymnelius.

Mindre pengar i budget

Samtidigt får inte kommuner och länsstyrelser hjälp med hela summan utan 35 procent måste komma från en annan offentlig finansiär.

Naturvårdsverket meddelade i februari att de drar in stödet för myggbekämpning på grund av deras krympta anslag i M-KD-budgeten som riksdagen röstade igenom i december förra året.

LÄS MER: Regeringen: ”Myggbekämpningen ska inte minska”

FAKTA: Stickmyggor

I Sverige finns 50 arter av stickmyggor, som suger blod från ryggradsdjur. 44 av dessa tar främst blod från däggdjur, inklusive människor. Stickmygghonorna behöver blod för att producera ägg.

Två ekologiska grupper som ofta nämns är översvämningsmyggor och skogsmyggor.

Skogsmyggor lägger sina ägg i pölar och drabbar områden som har haft mycket snö.

Översvämningsmyggor lägger ägg på fuktig mark och äggen överlever i många år. Flera generationer översvämningsmyggor kan utvecklas under en sommar och orsaka omfattande stickmyggproblem.

Källa: Mygg.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen