Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 april 2018

Internationell operation stoppade gigantiskt matfusk

Ett gigantiskt internationellt matfusk har avslöjats och stoppats, i den internationella operationen Opson. Tusentals ton otjänlig och manipulerat mat har hindrats från att nå konsumenterna.

FOTO: Mostphotos

Fusk med livsmedel, bland annat kött och godis har upptäckts i stor skala och har nu stoppats i ett stort tillslag i operationen Opson. Totalt har 41 000 kontroller utförts i 67 länder, däribland Sverige, där sammanlagt uppemot 50 kriminella nätverk har stoppats.

Bucht: ”Förkastligt”

Följden har blivit att 3 620 ton mat stoppats från att nå konsumenterna, i Sverige 86 ton godis som exponerats för råttor. Utöver det har 1,5 ton kött som transporterats direkt på golvet i en lastbil avlöjats. Även 9,7 miljoner liter dryck har stoppats från att nå konsumenterna.

– Det är förkastligt att fusket sker i en sådan utsträckning. Den internationella brottsligheten jobbar över gränser och därför är det viktigt att samordna sådana här insatser, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, till TT

Svenska företag misstänkta

Nu misstänks flera företag, däribland i södra Sverige, för att systematiskt ha fuskat med livsmedel. Flera andra företag utreds för fusk med godis, kött, sprit och andra produkter. Opson har skett i samarbete mellan Interpol och myndigheter och inriktat sig på fusk och kriminalitet i livsmedelsbranschen, mellan december 2017 och mars 2018.

– Det är viktigt att stoppa de som fuskar med livsmedel. De förstör marknaden för alla företag som är ärliga och gör rätt. Dessutom kan fusk med livsmedel innebära att konsumenterna utsätts för hälsorisker, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande

Skärpta straff

Just nu ger livsmedelsfusk enbart böter, men från och med 1 januari 2019 kommer lagen att skärpas och det blir möjligt att dömas till fängelse i upp till två år.

I Sverige har två personer på Livsmedelsverket arbetat på heltid bland annat med det aktuella avslöjandet.

– Insatsen visar tydligt vad som kan åstadkommas när myndigheter och länder samarbetar för att stoppa kriminalitet och fusk inom livsmedelssektorn, säger Aron Lindén statsinspektör vid Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Konsumenter kräver transparens

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen