Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 september 2018

Intresse för lokalproducerad paprika lågt

Över 100 kilo paprika tvingas en odlare i Halland att slänga. Grossisterna är inte intresserade av att sälja lokalt producerad paprika.

 Svårt att sälja lokalproducerad paprika.
Svårt att sälja lokalproducerad paprika. FOTO: Mostphotos

En grönsaksodlare i Varberg tvingas slänga över 100 kilo paprika, enligt P4 Halland.

Anledningen är att det är svårt att få grossister intresserade av att sälja lokalproducerad paprika.

”Fått större skörd”

– Efter sommaren är det mycket paprika. Vi säljer mycket hemma på gården men vi har fått en större skörd än vi kan sälja själva. Det är svårt att nå igenom leden med grossister och handlare till konsumenten. Och man kan ju inte tvinga folk att köpa, säger Raimo Einosson på Varbergs tomat.

Köparna inte vana

Från grossistens sida handlar det om att köparna inte är vana vid svensk paprika.

– Vår roll är att visa de halländska producenternas utbud för marknaden och sedan hitta en köpare. Det kan vara svårt ibland, på grund av olika anledningar. Traditionell är man inte van vid att det finns paprika från Sverige eftersom det är en stor importprodukt, säger Niklas Svenmyr på Olsegården.

”Ladda produkten”

– Men intresset ökar för lokalproducerat och det är viktigt för oss att ladda produkten med mervärden, för priset kommer alltid att vara dyrare. Och det kanske vi inte är så bra på, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen