Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 mars 2019

Intresse över förväntan för Oatly-projekt

Oatly och SLU gick nyligen ut och efterlyste animaliebönder som vill odla mer vegetabilier i ett nytt forskningsprojekt. Redan nu har 94 animaliebönder anmält sig.

– Vi är faktiskt lite tagna av engagemanget, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

 Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly berättar att de är överraskade av engagemanget från lantbrukare.
Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly berättar att de är överraskade av engagemanget från lantbrukare. FOTO: Oatly

15 länder runtom i Europa deltar i ett EU-finansierat forskningsprojekt för ett mer hållbart jordbruk. I Sverige är det Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, söker tio gårdar som vill öka på sin vegetabiliska produktion för livsmedel. 

”Överraskad”

Redan nu har intresset från lantbrukarna har varit över förväntan. I skrivande stund har 94 gårdar anmält sig till projektet Uniseco. Och anmälningstiden går inte ut förrän i slutet av mars.

Förutom EU-pengarna är den svenska delen av projektet Uniseco också backat av företaget Oatly.

– Jag är överraskad. Vi visste inte hur stort intresset skulle bli och det är väldigt engagerade anmälningar, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

”Finns ingen patentlösning”

Oatly går in både med ett generellt ekonomiskt stöd och för att de vill se en ökad havreproduktion i Sverige. Något som Elin Röös vid SLU tycker är ett nödvändigt engagemang.

– Livsmedelsindustrin måste också ta en aktiv del i hållbarhetsarbetet och inte bara sitta bredvid och kräva saker. Men det finns ingen patentlösning, det måste anpassas efter varje lantbrukares förutsättningar. Vi har tre verktyg för att utvärdera hållbarheten – vi tittar på såväl det miljömässiga som det ekonomiska och det sociala, har hon sagt i en tidigare artikel i Land Lantbruk

”Alla måste hjälpas åt”

Även Oatlys Carina Tollmar lyfter fram varje enskild lantbrukares förutsättning som en del i projektet. Till exempel så är det inget krav på att helt skifta från animalisk till vegetabilisk produktion.

– Det skulle vara helt omöjligt. Alla kan inte gå över helt, utan vi måste se till vad som passar för vilka gårdar. Vi tror på små steg och att vi alla måste hjälpas åt att gå framåt tillsammans, säger Carina Tollmar. 

Tid kvar att anmäla sig

Fram till 31 mars 2019 kan svenska animaliebönder anmäla sitt intresse för projektet. 

– Jag hoppas att projektet ska öka intresset för att odla grödor för humankonsumtion och att det ska ge mer kunskap om hållbarhetsaspekterna i de olika produktionsinriktningarna, även på europeisk nivå, säger Carina Tollmar.

Fakta Uniseco

* Ett EU-finansierat forskningsprojekt för ett mer hållbart jordbruk.

* Omfattar 15 länder varav Sverige är ett. 

* Lantbrukare som bedriver någon slags animalieproduktion kan skicka in sin intresseanmälan.

* Totalt tio gårdar i Sverige ska vara med och utöka sin vegetabiliska livsmedelsproduktion.

* Projektet finansieras av EU och företaget Oatly.

LÄS MER: SLU söker testbönder för vegetabilisk omställningLÄS MER: Oatly söker mark för expansionLÄS MER: Minusresultat för Oatly

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen