Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 mars 2018

Invasiva arter drabbar Skåne hårt

Skåne är extra utsatt för invasiva arter, bland annat då länet används för transporter till och från Sverige och kontinenten.

 Jätteloka är en av landets invasiva arter.
Jätteloka är en av landets invasiva arter. FOTO: Mostphotos

Länsstyrelsen slår nu fast att Skåne är utsatt för invasiva arter. Det beror på att 80 procent av alla transporter sker via Skåne, uppger Nils Carlsson, expert på invasiva arter vid Länsstyrelsen i Skåne. När klimatet blir mildare ökar tillströmningen av invasiva arter.

– I den skånska myllan kan de föröka sig i lugn och ro för att sedan spridas norrut, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Kan bli kostsamt

Arterna måste hållas efter mer effektivt om de inte ska bli ett dyrt samhällsproblem, uppger han.

Prydnadsväxten parkslide är en invasiv art, som i Storbritannien har spridit sig som en löpeld. Det kostar årligen landet 2,5 miljarder kronor. Bekämpning, minskade huspriser och försenade vägbyggen är några problem.

– Det har gått så långt att hittar man parkslide på en tomt i Storbritannien blir huset mer svårsålt på bostadsmarknaden, säger Nils Carlsson, till SVT Nyheter Skåne.

Måste upptäckas tidigt

Parkslide har också börjat sprida sig i södra Sverige. Ett annat exempel är sjögull som lägger sig som en grön matta över sjöar. Bekämpning sker i Sverige av tolv invasiva arter, till miljardkostnader per år.

De invasiva arterna måste upptäckas tidigt och bekämpas snabbt, annars finns risk för snabb spridning. Så har skett med mördagsnigeln som nu på många håll bara kan hindras lokalt, men inte bekämpas i sin helhet.

Ny lag på gång

Ett EU-direktiv från 2015 fastslå att 49 invasiva arter ska bekämpas av medlemsstaterna. En svensk förordning ska enligt planerna komma i augusti. Bland annat ska myndigheter och kommuner få tillstånd att bekämpa invasiva arter på mark som är privatägd, utan tillstånd från markägaren.

LÄS OCKSÅ: Lag mot invasiva arter på gång

Relaterade artiklar

Till toppen