Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 februari 2019

Irlands och Danmarks bönder ska räddas av EU:s Brexit-stöd

Det irländska jordbruket ska räddas av EU-stöd om det blir en hård Brexit 29 mars. Även danska exportörer av mjölk och fläsk ska kunna få del av EU:s krispaket.

 Bland andra irländska bönder kan få stöd vid en hård Brexit.
Bland andra irländska bönder kan få stöd vid en hård Brexit. FOTO: John McVitty

EU-kommissionen går med på att kompensera irländska bönder för den kollaps av priserna på främst mjölkprodukter och nötkött som väntas ske om den viktiga kunden Storbritannien lämnar EU utan något avtal för fortsatt handel.

Hundratals miljoner i stöd

Stöd på hundratals miljoner euro ska kunna betalas ut till det exportberoende irländska jordbruket som drabbas hårdast i EU 27 av ett ”no deal”. Det är innebörden av en krisplan som EU:s irländske EU-kommissionär Phil Hogan och Irlands jordbruksminister Michael Creed slutit, rapporterar nyhetsbyrån Agra Europe.

Stora danska överskott

För EU:s nödhjälp kvalificerar också danska mjölk- och grisbönder, som även de förutses få överskott med prisras då en viktig export till Storbritannien faller bort.

Blomsterodlare i Nederländerna och Belgien är ytterligare en grupp som på förhand pekas ut av EU som hårt drabbad vid ett hårt Brexit som skapar kaos i handeln med Storbritannien. Även de ska kunna få stöd.

Stöd på hemmaplan

Irlands premiärminister Leo Varadkar har dessutom på hemmaplan annonserat en rad statliga stödgärder till bönderna, bland annat i form av lagring av irländska livsmedel för ett hejda våldsamma prisras.

Senast EU ryckte ut med liknande krishjälp var då Ryssland stoppade importen av en rad europeiska livsmedel 2016. Den gången betalades 1,7 miljarder euro ut, bland annat till polska äppleodlare, finska mjölkbönder och baltiska producenter av fläsk och mjölk.

LÄS MER: Hård Brexit stoppar all brittisk köttexport till EULÄS MER: Få koll på alla Brexittermerna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen