Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 februari 2019

Italien: Alla ingredienser ska ursprungsmärkas

Italien inför en ny lag som kräver att de viktigaste ingredienser i maten måste ha ursprungsland tydligt angivna.

 En undersökning som jordbruksministeriet visar att italienarna vill veta var maten kommer ifrån.
En undersökning som jordbruksministeriet visar att italienarna vill veta var maten kommer ifrån. FOTO: Ann Lindén

Efter att italienska parlamentet nyligen röstade igenom den nya lagen blir det enligt Landsbygdens folk obligatoriskt att sätta ut ursprungsland på alla ingredienser.

Ny lag på tydliga etiketter

De italienska bondeförbunden har länge sett det som en av sina främsta uppgifter att se till att alla etiketter visar var maten kommer ifrån. Steg för steg har lagarna ändrats och nu är man i mål.

LÄS MER: Finska restauranger ska ursprungsmärka

Den nya lagen innebär att etiketterna ska informera om var alla de viktigaste ingredienserna kommer ifrån. Det ska stå var frukten och sockret odlats till sylten, var grädden kommer ifrån i den färdiga fiskgratängen.

Coldiretti nöjt

Det största bondeförbundet Coldiretti är mycket nöjt med resultatet. Organisationens mångåriga kamp har redan fört med sig att Italien gått längre än EU-reglerna om informationen om ursprungsland på kött, fisk, grönsaker, frukt, honung, svamp, ägg och olivolja. I Italien gäller detta även för pasta, ris och tomatprodukter.

 Parmesanosten behöver ingen innehållsdeklaration. Men nu ska även livsmedel med flera ingredienser ha en tydligare ursprungsmärkning.
Parmesanosten behöver ingen innehållsdeklaration. Men nu ska även livsmedel med flera ingredienser ha en tydligare ursprungsmärkning. FOTO: Kristina Wallin

Alla livsmedel omfattas

– Nu kommer även den sista fjärdedelen av livsmedlen att omfattas av lagen. Detta kan förhoppningsvis få EU att ta ett steg till när det gäller etiketter, säger Coldirettis ordförande Ettore Prandini i ett uttalande.

En undersökning som jordbruksministeriet gjort visar att en stor majoritet av italienarna vill veta var maten kommer ifrån.

LÄS MER: Frankrike driver på om ursprungsmärkt mjölk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen