Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 februari 2014

"Jag börjar tappa tålamodet med undanflykter"

Bo Algers, professor i husdjurshygien på SLU, har skrivit en av de mest populära debattartiklarna på lantbruk.com där han anklagar livsmedelshandeln för att döda svensk grisnäring. Och han har inga planer på att sluta ifrågasätta livsmedelsbranschen.

Vad har du fått för svar på debattartikeln i Land Lantbruk?

– Jag har fått massor med mejl av personer som tycker att det var rätt. Sedan har jag fått fler uppmuntrande telefonsamtal. Jag har fått en negativ reaktion men långt över hundra positiva.

Hur känns det att så många har uppmärksammat artikeln?

– Det känns bra och det som känns väldigt bra är att Axfood nu tittar på en lägsta gräns för vad man får göra med djur vars kött man tar in i butikerna. Man pratar om att titta på antibiotikaanvändning, djur i bur och stympning av djur. Jag hoppas att alla svensk livsmedelskedjor gör likadant.

Har du hört något från de andra livsmedelskedjorna?

– Nej, inte ett ord. Svensk dagligvaruhandel har hört av sig och ställt frågor men inte Ica, Bergendahls eller Coop. Men jag utgår från att de tänker svara mig och väntar på det.

Varför skrev du debattartikeln?

– När fan blir gammal blir han förbannad. Jag börjar tappa tålamodet med alla sorters undanflykter som människor som håller på med djur och kött har. Jag tycker att man måste ta ut de här människorna på dansgolvet och fråga om det är så här de vill att världen ska se ut. I textilbranschen är man angelägen om att inte göra något som medborgarna uppfattar som dåligt. Livsmedelsbranschen har aldrig brytt sig om det. Jag vet inte om det beror på att politiker har sagt att det är konsumenterna som ska lösa allt genom sin handel. Men när man går in i en livsmedelshall så utgår man från att köttet där har producerats efter de regler som finns. Konsumenterna tycker saker men köper mat baserade på andra kriterier och politikerna fegar om det här och det är ynkligt inte minst med tanke på att det är valår.

Kommer du att sticka ut hakan i debatten i fler ämnen?

– Jag kommer att hålla mig till det här. Jag litar inte på handeln för fem öre. Jag tror att de vidtar åtgärder för att tysta debatten men jag kommer att se till att det inte blir tyst.

Vad hoppas du att din debattartikel ska leda till?

– Jag hoppas att livsmedelshandeln ska visa en minimal nivå av anständighet, på samma sätt som textilhandeln De som sitter i styrelserummen och föreståndarna av butikerna behöver tänka på det här för att kunna se sina kunder i ögonen. Det anser jag att de inte kan i dag utan att skämmas.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen