Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 juli 2019

”Jag hoppas att dessa ord inte betyder en lägre ambitionsnivå”

Hur stor del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik som ska vara grön var ett ämne som avhandlades på Jordbruksrådets möte i Bryssel i går. Jordbrukskommissionär Phil Hogan ansåg att en del ministrar försökte urvattna förslagen.

 Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill att en större andel av budgeten för EU:s jordbrukspolitik ska gå till det hållbara jordbruket.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill att en större andel av budgeten för EU:s jordbrukspolitik ska gå till det hållbara jordbruket. FOTO: Stina Stjernkvist/TT

Nu tar Finland över som ordförandeland i EU de kommande sex månaderna. I måndags höll rådet ett möte i Bryssel med jordbruksministrarna från medlemsländerna på plats. På dagordningen stod bland annat CAP, EU:s gemensamma jordbrukspolitik som man just nu håller på att förhandla fram för åren 2021 till 2027.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) var på plats och är positiv till att Finland nu tar över ordförandeskapet.

– Sverige och Finland tycker lika i många frågor och arbetar effektivt och med transparens, så jag tror att de kommer att jobba på ett sätt som passar Sverige väl. Det är också positivt att Finland lyfter skogliga frågor och frågor om bioekonomi väldigt tydligt i sina prioriteringar, vilket vi också anser är viktigt, säger Jennie Nilsson.

Het debatt om klimatet

Enligt Jennie Nilsson finns en positiv inställning bland många av länderna till att öka åtgärderna för klimat och miljö, men däremot en oenighet om hur det ska utföras.

– Det finns bland annat olika bedömningar om hur starkt kopplade åtgärderna ska vara beroende på vilken budget det blir. Sverige vill att en ökad andel av de öronmärkta pengarna inom budgeten ska gå till miljö- och klimatrelaterat arbete, medan en del andra vill ha kvar grundreglerna och att dessa frågor läggs på toppen av det, samt att det är beroende av hur stor budgeten blir.

– Sveriges inställning bottnar också i vår erfarenhet av att det går att göra business på hållbart jordbruk och att det finns medvetna konsumenter som är beredda att betala för den typen av produkter, säger Jennie Nilsson.

Missnöjd Phil Hogan

EU:s jordbrukskommissionär, Phil Hogan, anklagade medlemsländerna för att försöka urvattna kommissionens planer på att ha miljö- och klimatfrågor i centrum för sina förslag till den nya gemensamma jordbrukspolitiken genom att försöka ändra de förslag som ligger på bordet.

– Jag har hört orden” flexibilitet ”och” frivillig ”användas mycket i våra diskussioner i dag, anmärkte Hogan i slutet av en diskussion om kommissionens förslag till ”grön arkitektur”.

– Jag hoppas att dessa ord inte betyder en lägre ambitionsnivå för miljö- och klimatskydd, sa han, enligt nyhetsbrevet Agra Europe.

Det handlar bland annat om att en del medlemsländer vill att delar av förslagen ska vara frivilliga, medan kommissionen arbetar för att de ska vara obligatoriska.

Afrikansk svinpest

Sverige lyfte även frågan om att man vill att sanktioner som är kopplade till mindre fel ska vara proportionerliga och uppfattas som relevanta av lantbrukaren, vilket man ska ha fått gehör för i kommissionen.

Ytterligare en fråga som var given på agendan var den afrikanska svinpesten. I dagsläget förekommer smittan i nio EU-länder: Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien, Estland, Ungern och Belgien, plus den italienska ön Sardinien.

Kommissionen underströk vikten av fortsatt vaksamhet och samarbete inom EU, särskilt under sommaren då många glada semesterfirare rör sig över landsgränserna. EU:s hälso- och matsäkerhetskommissionär Vytenis Andriukaitis betonade behovet av ökad biosäkerhet vid EU:s gräns, med hänvisning till ett fall i förra veckan, där griskött innehållande afrikansk svinpest hittades i en passagerares bagage på en flygplats i Nordirland.

– Det finns ett akut behov av att strama upp kontrollerna vid alla ingångspunkter till EU och det behövs även bättre avskräckande åtgärder, sa han, enligt Agra Europe.

LÄS MER: ”Vill driva på för fortsatt omställning inom jordbruket”LÄS MER: Nu startar striden om Cap

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen