Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 december 2016

Jagade Gnestavargar klarade livhanken

Den förlängda skyddsjakten i Sjundareviret avslutades på onsdagen utan att någon varg kunde skjutas. – Den enda logiken i dag är att man fortsätter skyddsjakten, säger Björn Aschan, ombud för hårt utsatta Molstabergs Säteri.

FOTO: Johan Bjurer/Mostphotos

Redan i våras beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret i närheten av Gnesta. Anledningen var upprepade vargattacker mot tamdjur i området. Vid minst ett tiotal tillfällen har totalt ett 80-tal får dödats vid Molstabergs Säteri, som har varit speciellt utsatt.

Men jakten har inte varit framgångsrik: Man har inte lyckats skjuta någon varg under sommaren eller hösten. Och den 30 november gick tillståndet för skyddsjakt, som har blivit förlängt flera gånger, slutligen ut.

Troligen fyra vargar runt Gnesta

Björn Aschan, ombud för Molstabergs Säteri, är kritisk till att skyddsjakten avslutades på onsdagen trots att man ännu inte har skjutit någon varg – och han menar att det förmodligen finns fyra vargar i området.

– Beslutar man om en skyddsjakt så finns det grund för skyddsjakt. Beslutets hela idé är att man ska få död på vargen, säger han till Land Lantbruk.

Nu har fåren på gården tagits in inomhus inför vintern, berättar Björn Aschan.

”Inte längre behov av jakt”

Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen, berättar för Sveriges Radio P4 Stockholm att eftersom djuren i området har tagits in finns inte längre något behov av fortsatt skyddsjakt i området.

Men det resonemanget accepterar inte Björn Aschan.

– I min värld har ju inte risken för allvarlig skada minskat, tvärtom. Den enda logiken i dag är att man fortsätter skyddsjakten, säger han och syftar på att när fåren till våren släpps ut igen är man tillbaka i samma läge och risken för nya vargattacker är tillbaka.

Vintern ger också fördelar när man jagar varg, lägger Björn Aschan till:

– Med snö på marken är det oändligt mycket enklare att spåra vargen.

Relaterade artiklar

Till toppen