Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 februari 2018

Jägare kräver celsiumtest av vildsvin

Jägarnas Riksförbund, JRF, vill att regeringen tillskjuter pengar för gratis provtagning avseende halter av Cesium 137 i vildsvinskött.

FOTO: Istock

Enligt JRF bör regeringen utan uppskov tillskjuta mer pengar till Strålsäkerhetsmyndigheten, så att myndigheten kan fortsätta utföra den gratis provtagning av vildsvinskött som har påbörjats, skriver Jakt och Jägare.

Larmrapporter om höga halter

Kraven ställs mot bakgrund av ett antal larm där vildsvin har fällts i Uppland, Västmanland och Gävleborg, som har visat sig ha höga becquerelvärden. Strålsäkerhetsmyndigheten har erbjudit 250 gratisprovet som snabbt tog slut, skriver tidningen.

– Det är orimligt att jägarna skall stå för kostnaden för provtagning. Dessutom måste de ju stå för eventuell destruktion av den otjänliga vildsvinskroppen, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på JRF, till Jakt och Jägare.

Konsekvenser för hälsan

Bakom halterna av Cesium ligger den stora kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986, samt det faktum att högre organismer som äter växter och andra djur över tiden riskerar att ackumulera högre becquerelhalter i köttet. Staten bör stå för provtagningarna mot bakgrund av riskerna för allvarliga konsekvenser för folkhälsan, betonar han.

– Dessutom finns risken att för få vildsvin fälls på grund av osäkerheten om köttet kan användas som människoföda, säger Jens Gustafsson.

Risk för vildsvinsexplosion

Det skulle i sin tur kunna leda till en vildsvinsexplosion, som i sin tur leder till ökade kostnader för fler viltolyckor, samt skador för lantbrukare vars grödor äts av vildsvinen. Vidare så bör antagandet om att becquerelhalterna går ner på våren i klövviltskött undersökas närmare, då vildsvinen bökar djupare i marken året runt. Sker detta i områden med höga mängder radioaktivt nedfall kan becquerelhalterna hamna långt över de tillåtna gränsvärdena.

Läs mer i Jakt och Jägare om de halter som har konstaterats i Uppland, Västmanland och Gävleborg.

LÄS OCKSÅ: ”Vildsvinsproblemen viktig fråga för LRF”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen