Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 oktober 2017

Jägareförbundet: Olämpligt att utfodra vildsvin med sockerbetor

Nu säger även Svenska Jägareförbundet att det är olämpligt att utfodra med sockerbetor. I en ny handlingsplan trycker man också ännu mer på vikten av bättre lokal samverkan.

FOTO: Mostphotos

Anders Wetterin, LRFs jakt- och viltexpert, tycker att det finns en hel del som är bra i den nya handlingsplanen.

– Den är definitivt bättre än den förra. Jägareförbundet sträcker tydligt fram handen mot LRF när man skriver att man är för samverkan och lokalt samarbete när det gäller vildsvin, säger Anders Wetterin, LRFs jakt- och viltexpert.

Skjuts fler vildsvin än älgar

Han tycker att avsnittet om utfodring stämmer ganska väl med det uppdrag som regeringen gav om just utfodring, man avråder mot utfodring med sockerbetor, vildsvinen ska inte utfodras under vegetationsperioden och man förtydligar att det är förbjudet att utfodra med bröd och matrester. När det är vegetationsperiod ska grisarna jagas i skadekänsliga områden och inte i skogen.

– Däremot skriver man inte en bokstav om hur man aktivt ska verka för att begränsa vildsvinens spridning och antal vilket också är ett uppdrag från regeringen att prioritera under 2017, säger Anders Wetterin.

Det skjuts numera fler vildsvin än älgar i Sverige under ett jaktår. Förra året sköts 97 000 vildsvin. I år räknar man med att passera 100 000.

”Mål för stammen på lokal nivå”

Handlingsplanen är bara ett av många verktyg för att förvalta vildsvinsstammen menar Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

– Det absolut viktigaste är att vi sätter mål för vildsvinsstammen på lokal nivå. Riksdagen har bestämt att vildsvinen ska få finnas i Sverige, men de ska inte få sprida sig okontrollerat. Det är ointressant att på nationell nivå säga att si eller så många vildsvin ska vi ha, säger Per Zakariasson.

Mår inte bra av sockerbetor

Det är fyra år sedan man tog fram den förra handlingsplanen. I den nya är man tydligare, till exempel med att avråda från utfodring med sockerbetor.

– Forskning visar nu att varken vildsvin eller hjortdjur mår väl av att äta sockerbetor, säger Per Zakariasson.

Man är också tydligare med det lokala samarbetet, att markägare och jägare träffas för att besluta om mål för vildsvinsstammen.

– Vi tror på att man kan lösa det här tillsammans. Men det är inget vi gör snabbt, säger Per Zakariasson.

Relaterade artiklar

Till toppen