Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 december 2017

Jämställdhet ett prioriterat mål

Jord- och skogsbruket är inte sämre på jämställdhet än andra näringar. I en färsk rapport tas ett antal goda exempel upp.

 Carin Holmquist.
Carin Holmquist. FOTO: Petra Pilava

– Vi i LRFs Jämställdhetsakademi har bestämt oss för att uppnå jämställdhet i våra företag och våra näringar, sade Sven-Erik Hammar, ordförande i jämställdhetsakademin, när rapporten presenterades i förra veckan.

Vill ha förändring

Rapporten visar hur de kooperativa företagen Växa Sverige, Norrskog, Södra, Norra Skogsägarna och Mellanskog arbetar för jämställdhet. Det gemensamma är viljan att åstadkomma en förändring.

– De gröna näringarna är en central del av vårt näringsliv men förvånansvärt osynliggjorda inom forskningen om företagande och entreprenörskap, sade Carin Holmquist, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och delförfattare till rapporten.

”Borde handla om makt”

Hon tog även upp den pågående #metoo-kampanjen.

– Det är synd att kampanjen fått en slagsida åt sexuella trakasserier. Den borde handla mer om makt. Om att du som kvinna hindras att ta dig fram.

Rapporten vill visa på de goda exempel som finns, inte fokusera på bristerna.

– Den vanligaste typen av företagande bland kvinnor är skogsbruk. Det är nog inte den gängse bilden av skogsbruk eller kvinnors företagande, säger Carin Holmquist.

Förenkling ger förbättring

Växa Sverige bestämde sig för att digitalisera nomineringar och val av fullmäktige. Det har gett betydligt fler kvinnor och unga som förtroendevalda.

– Jag gillar att förenkling kan förbättra jämställdheten, säger Carin Holmquist.

Norrskog har genom en besjälad VD, Olov Söderström, lyft fram jämställdhet som ett prioriterat mål.

– Ju skarpare fokus, desto lättare att få arbetet gjort.

Genus i affärsplanen

Södra har under lång tid bedrivit jämställdhetsarbete, vilket har givit resultat i form av fler kvinnor bland de förtroendevalda.

Norra Skogsägarna har bytt fokus till ett medlemsperspektiv, till skogsägarperspektivet, vilket lett till bättre affärer och nya tjänster.

Mellanskog har skrivit in genus i affärsplanen vilket inneburit fler kvinnor, både bland de anställda generellt och i ledningsgruppen.

– Det är viktigt, säger Carin Holmquist, att kunskapen förs ut i hela organisationen. Ledningens attityd och engagemang är A och O.

Inte sämre än andra

Hon menar att de gröna näringarna inte är sämre än andra näringar på jämställdhet.

– De starka, självständiga kvinnorna gör ett gott jobb och i de gröna näringarna är man ofta mer förändringsbenägen än i exempelvis offentlig sektor.

Fotnot: LRFs Jämställdhetsakademi är en tankesmedja som sedan 2009 jobbar för ökad jämställdhet inom det gröna näringslivet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen