Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 september 2018

Jan-Erik Hansson nya namnet i Arlas styrelse

Den negativa trenden för svensk mjölkproduktion behöver brytas, företagarna i näringen måste börja tjäna mer pengar, konstaterar Jan-Erik Hansson, en av Sveriges största mjölkbönder som nu är invald styrelsen för Arla Foods.

 Mjölkbonden och nyblivne ledamoten i Arla Foods styrelse, Jan-Erik Hansson, till höger. Till vänster hans son Henrik Hansson.
Mjölkbonden och nyblivne ledamoten i Arla Foods styrelse, Jan-Erik Hansson, till höger. Till vänster hans son Henrik Hansson. FOTO: Leif Jäderberg

Jan-Erik ”Janne” Hansson är 55 år och driver Vallens gård i Ljusdal. Besättningen har vuxit till 1 100 kor. I fjol köptes 18 mjölkrobotar in, vilket innebär att gården har Nordens största robotbesättning.

Vid ett regionstyrelsemöte i Stockholm tidigare i veckan valdes Jan-Erik Hansson till styrelseledamot i Arla Foods amba. Platsen blev ledig till följd av att Åke Hantoft i somras gick i pension och lämnade sin styrelsepost samt ordförandeuppdraget.

Antar utmaningen

– Jag vill anta utmaningen att göra en förändring och en god sak för oss mjölkbönder, säger Jan-Erik Hansson till Land Lantbruk om styrelseuppdraget.

– Det ska finnas långsiktiga möjligheter att bedriva mjölkproduktion i norra Europa där vi har våra ägare. Det är det som driver mig.

Jan-Erik Hansson förklarar att processen fram till en plats i styrelsen startade under våren. Det personliga steget är stort och har fordrat mycket eftertanke.

– Jag har en del att göra i mitt eget företag. Men familjen stöttar mig fullt ut och det var det som avgjorde att jag tackade ja. Fram till årsskiftet ser det ut som om styrelsearbetet motsvarar en normal heltid, sedan pratar vi kanske en dryg halvtid, allt detta i själva grunduppdraget.

I december förra året besökte Land Lantbruk Vallens gård, som är störst i Norden med sina 18 mjölkrobotar.

Vill höja priset

Efter sommarens extrema torka höjs röster från svenska mjölkbönder att priserna på mejerivaror måste höjas. I en debattartikel i Svenska Dagbladet i onsdags efterlyser ett 20-tal mjölkproducenter i Sverige att de dramatiska kostnadsökningarna för produktionen tas ut i form av högre priser på marknaden.

– Jag förutsätter att affärsledningarna i mejeriföretagen redan diskuterar den rådande situationen för mjölkbönderna med handeln. Vi pratar om en produktionskostnadsökning på mellan 50 öre och 1 krona per kilo mjölk. Det är klart att det slår mot lönsamheten och det här behöver vi marknadens förståelse för, säger Jan-Erik Hansson

Trenden måste vändas

Han beskriver läget för svenska mjölkbönder som generellt tufft och pekar på vikande produktion, få ungdomar som kommer in i näringen och få nya företag.

– Inom kåren har vi en negativ bild av det vi håller på med, så det sprids ju ingen glädje till nästa generation. Det här måste vi vända och det handlar om ekonomi. Vi behöver stabila förutsättningar för mjölkföretagen att kunna tjäna pengar.

LÄS MER: PREMIUM – Hälsingegården störst i Norden med 18 nyinköpta mjölkrobotar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen