Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juli 2017

Japan villigt att erkänna EU:s skyddade ursprungsbeteckningar

Förutom "svensk vodka" finns inga svenska produkter på preliminär lista.

 Efter en lång rättstrid med danska producenter fick Grekland igenom att fetaost fick en skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Nu ser det ut som att även Japan kommer att respektera denna beteckning i framtiden.
Efter en lång rättstrid med danska producenter fick Grekland igenom att fetaost fick en skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Nu ser det ut som att även Japan kommer att respektera denna beteckning i framtiden. FOTO: Mostphotos

EU och Japan är överens om ett nytt handelsavtal, även om detaljer och godkännande i EU:s medlemsländer återstår innan avtalet formellt är i hamn. Innan den preliminära överenskommelsen väcktes farhågor för att EU-beteckningen ”Skyddad ursprungsbeteckning” inte skulle finnas med. Den innebär det högsta skyddet för att traditionella produkter från ett visst geografiskt område utsätts för renommésnyltning.

Oro för fetaosten

Strax innan det stod klart att EU och Japan var överens om en överenskommelse skrev Greklands ekonomiminister Dimitri Papadimitriou till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. I brevet uttryckte han farhågor för att fetaost och andra grekiska varor med skyddad ursprungsbeteckning skulle mista sitt skydd om ett avtal slöts med Japan.

I sitt svar kallar Malmström förhandlingsresultatet ”enastående”. Japan säger sig vara villiga att erkänna en lista på över 200 livsmedelsprodukter och drycker, varav fetaost är en.

Inga svenska livsmedel på listan

På listan saknas dock de tre svenska livsmedelsprodukterna som har fått skyddad ursprungsbeteckning inom EU: Kalix löjrom, brödet Upplandskubben, samt Hånnlamb, som är kött från gutefår som gått på naturbete på Gotland. Däremot ser dryckeskategorin svensk vodka ut att skyddas i Japan framöver.

LÄS MER: Här är listan på alla livsmedel på listanLÄS MER: Här är alla alkoholhaltiga dryckerLÄS MER: Avtalat med Japan gynnar svensk export

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen