Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 april 2019

Jättefarm i Australien sålt till saudiarabiskt bolag

Västra Australiens största spannmålsodlare, John Nicoletti, har sålt sin 200 000 hektar stora farm Baladije till ett saudiarabiskt investmentbolag, Salic, för 60 miljoner australiska dollar vilket motsvarar närmare 400 miljoner kronor.

 Ett saudiarabiskt investmentbolag, Salic, har köpt 200 000 hektar jordbruksmark i västra Australien.
Ett saudiarabiskt investmentbolag, Salic, har köpt 200 000 hektar jordbruksmark i västra Australien. FOTO: Mostphotos

Försäljningen har fått godkänt av den statliga myndigheten för utlandsinvesteringar. Säljaren John Nicoletti har fått kritik för utlandsförsäljningen, men försvarar sig med att ingen australisk köpare finns till det priset. Han berättar i en intervju i australiska ABC News att han har tre barn, två av dem intresserade av jordbruk, men att köpa loss gården för någon av dem är omöjligt.

40 000 merinofår

Den nya ägaren har lovat att driva gården enligt den förre ägarens principer som bygger på lokala medarbetare och lokala produktionsinsatser. I köpet ingår 40 000 merinotackor med avkommor som också ska skötas som tidigare.

Äger i Ukraina och Brasilien

Gården är Salic-gruppens första köp i Australien och samtidigt den första investeringen i fårskötsel. Företaget ska drivas av det helägda dotterbolaget Salic Australia. Salic har även köpt det ukrainska livsmedelsföretaget Mriya Agro Holding och äger bland annat 33 procent av den brasilianska köttkoncernen Minerva.

Konsult för Salic

John Nicoletti säger till ABC News att han är lättad över försäljningen. Han går inte i pension, utan fortsätter som konsult för köparen, Salic, och hoppas dessutom få mer tid över för jobbet som försäljare av lantbruksmaskiner.

LÄS MER: Här är tio megagårdar att drömma om

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen