Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 maj

Jordbruket tar sig in i debatten

Jordbruket börjar sakta men säkert spela en större roll i den svenska EU-debatten, konstaterar DN-journalisten Johar Bendjelloul, på LRFs riksförbundsstämma.

 Johan Bendjelloul.s
Johan Bendjelloul.s FOTO: URBAN BRADHE

Johar Bendjelloul var inbjuden till LRFs riksförbundsstämma för att göra en spaning inför EU-valet 26 maj.

För den riktigt breda publiken är Bendjelloul även känd som vinnare i det populära tv-programmet ”På Spåret”.

Viktigt för säkerheten

Att den nationella livsmedelsförsörjningen också har en säkerhetsdimension börjar till exempel tränga in i de svenska partiernas medvetande. Men ändå är Johar Bendjellouls intryck att okunskapen om EUs jordbrukspolitik är stor i Sverige och politikerna är inget undantag.

– Bönderna är egentligen de enda som bryr sig om Cap, konstaterade han.

Vill skära ned på Cap

Typiskt är därför att det är Cap-budgeten som de flesta av de svenska partierna vill skära ned på för att undvika en höjning av den svenska EU-avgiften efter Brexit.

Det svaret fick Johar Bendjelloul då han för DNs räkning intervjuade toppkandidaterna i valet till EU-parlamentet. Endast centerpartiets Fredrick Federley var tydlig i att Cap-besparingar inte kan fylla Brexiithålet i budgeten.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen