Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juni 2017

Jordbruksföretagare breddar verksamheten

Allt fler jordbruksföretag utnyttjar sina resurser för att tjäna pengar på andra sätt, visar en ny undersökning.

 Snöröjning är ett exempel på kombinationsverksamhet som kan betyda mycket för att öka intäkterna i ett lantbruksföretag.
Snöröjning är ett exempel på kombinationsverksamhet som kan betyda mycket för att öka intäkterna i ett lantbruksföretag. FOTO: Hans Dahlgren

För allt fler jordbruksföretagare har det blivit viktigare med kombinationsverksamheter för att dryga ut inkomsterna. Snöröjning, entreprenadverksamhet, turism eller förädling av gårdsprodukter är olika exempel på kombinationsverksamheter som är vanliga för jordbruksföretagare.

Ökad ekonomisk betydelse

Under 2016 var det 43 procent av de svenska jordbruksföretagen som bedrev kombinationsverksamhet. Andelen har fyrdubblats sedan mätningarna började 1999.

För 14 procent av företagen utgjorde dessa kombinationsverksamheter mer än hälften av den totala omsättningen, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Den allra vanligaste formen av kombinationsverksamhet är entreprenadarbete, där jordbruksmaskiner utnyttjades i arbete åt andra. Över en fjärdedel av alla jordbruksföretag ägnade sig åt detta.

Stora företag satsar på entreprenadverksamhet

I Stockholms och Södermanlands län är det vanligast med kombinationsverksamhet, mer än vartannat jordbruksföretag har valt att dryga ut inkomsterna på detta sätt. Stora lantbruksföretag satsade oftast på entreprenadverksamhet, medan arealmässigt små lantbruksföretag i stället valde att förädla och sälja gårdsprodukter. Växtodlande företag ägnade sig mest åt kombinationsverksamhet medan småbrukare

LÄS MER: Bättre lönsamhet för svenska lantbrukareLÄS OCKSÅ: ”Svårast att hitta tiden att ta nästa steg”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen