Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 februari 2014

"Jordbruksindustrin överlever inte"

Det svenska produktionsjordbruket är dödsdömt på sikt. I alla fall om man får tro finansministern Anders Borg. – Att jordbruket ska överleva som industri? Nej, det tror inte jag, säger finansministern.

Anders Borg vill lätta på livsmedelsreglerna för att gynna ett mer småskaligt jordbruk.
Anders Borg vill lätta på livsmedelsreglerna för att gynna ett mer småskaligt jordbruk. FOTO: Klas Sjöberg LRF Media

Nyligen var Anders Borg i hetluften för sitt uttalande om att städerna behöver använda åkermark för sin expansion. I en exklusiv intervju för Land och Land Lantbruk ifrågasätter även Anders Borg den svenska jordbruksnäringens framtid.

– Jag tror inte att svenskt jordbruk överlever som industri. Vi måste höja förädlingen och satsa mer på lokalt och närproducerat. När vi säljer kött från jaktlaget tar vi 35 kronor kilot. Samma kött säljs för 350 kronor kilot i Stockholm. Mer borde hamna här på landsbygden. Se på Italien, där har bonden tagit sig upp i värdekedjan.

Hur ska den svenska bonden ta sig upp i värdekedjan?

– Närproducerat och höjd livsmedelskvalitet är centrala frågor för att det ska lyckas. Matlandet Sverige är ett väldigt lyckat projekt. Jag delar inte alls den kritik som framförts.

Anders Borg vurmar för gårdsbutiker och det småskaliga. För att det ska bli verklighet måste livsmedelsreglerna mjukas upp.

– Visst ska vi ha livsmedelsregler, men driver man ett bed & breakfast och vill bjuda på köttsoppa till tyska turister så kan man inte kräva att man ska ha samma regler som Stadshotellet.

Anders Borg är nöjd med att regeringen flyttade över ansvaret för djurskyddsfrågorna från kommunerna till länsstyrelserna.

– Många känner att inspektörerna kommer från stan och inte begriper sig på hur verksamheten fungerar. Nu när Länsstyrelsen har ansvaret för djurskyddet blir det mer proffsigt, säger Anders Borg.

Läs mer i nästa nummer av Land: Anders Borg om att bygga på åkermark och om urbanisering. Vad tycker du om Anders Borgs uttalande om svenskt lantbruk? Mejla oss: landlantbruk@lrfmedia.lrf.se.

Relaterade artiklar

Till toppen