Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 september 2018

Jordbruksprofiler som åker ur riksdagen

Staffan Danielsson (C) lyckades inte kryssa sig kvar i riksdagen. Stina Bergström, miljöpartiets ledamot i miljö- och jordbruksutskottet försvinner också när Värmland tappat sitt MP-mandat.

 Vilka partier som kommer att ingå i en kommande regering är högst oklart. Däremot vet vi nu vilka riksdagsledamöter som finns kvar i riksdagen och vilka som lämnar.
Vilka partier som kommer att ingå i en kommande regering är högst oklart. Däremot vet vi nu vilka riksdagsledamöter som finns kvar i riksdagen och vilka som lämnar. FOTO: Mostphotos

Det är lika oklart i dag som för en vecka sedan vilka partier som kommer att ingå i en kommande regering. Helt klart är däremot vilka riksdagsledamöter som finns kvar i riksdagen och vilka som lämnar.

Magnus Ek in

Eskil Erlandsson (C), Kronoberg, före detta landsbygdsminister, kryssade sig in i riksdagen igen, trots att han placerats på fjärde plats på riksdagslistan i Kronoberg. Lika bra gick det inte för Staffan Danielsson (C), som även han var placerad längre ner på listan i år, som tredje namn. Men 815 kryss räckte inte. Listans andra namn, Magnus Ek, ordförande i Centerns ungdomsförbund knep riksdagsplatsen.

LÄS MER: Eskil Erlandsson ohotad

Av de ledamöter som den gångna mandatperioden suttit i miljö- och jordbruksutskottet så lämnar både Stina Bergström (MP), Värmland, och Lars Tysklind (L), Västra Götaland riksdagen, på grund av att deras partier tappat mandat. Miljöpartiet förlorade 9 mandat.

Magnus Oscarsson kvar

Kvar i riksdagen av de politiker som suttit i miljö- och jordbruksutskottet politiker är Johan Hultberg (M), före detta Kronoberg nu Västra Götaland, Magnus Oscarsson, (KD,) Östergötland, Jens Holm (V), Stockholm, Åsa Westlund (S), Stockholm, Kristina Yngwe (C), Skåne, Maria Malmer Stenergard (M), Skåne, Sten Bergheden (M), Västra Götaland, Rainer Filper (SD), Värmland, samt Isak From (S), Västerbotten.

Ohotad Sven-Erik Bucht

En med lång erfarenhet av jordbruksfrågor som kämpat för en riksdagsplats är Leif Walterum (C), Skövde, som i slutet på 1990-talet var ordförande för LRF Ungdomen i slutet på 1990-talet, men han nådde inte ända fram. Ulrika Carlsson (C), även ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan behöll sin plats.

LÄS MER: Tysklind ur riksdagen

En riksdagspolitiker som sitter säkert på sin plats är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). I sitt hemlän Norrbotten fick han 5 458 kryss.

Språkrör in i riksdagen

Tre ledamöter, varav två helt nya, som skulle kunna tänkas komma att synas i jord- och skogsdebatten de kommande fyra åren: Rebecka La Moine (MP), språkrör för Grön Ungdom och ny i riksdagen från Östergötland. Hon har varit mycket aktiv i skogsdebatten och bland annat prisats som Årets miljöhjälte av WWF.

Helena Lindahl (C), näringsutskottet, har gjort ett mycket starkt val i Västerbotten med fokus på äganderätt, jord och skog.

Gotland fick C-mandat

För första gången på 24 år har Centerpartiet fått ett av de två riksdagsmandaten från Gotland. Lars Thomsson, en före detta lantbrukare med går som i en intervju med helagotland.se säger att han gärna vill sitta i miljö- och jordbruksutskottet

LÄS MER: Ledare: ”Vi behöver en regering som kan fatta beslut”LÄS MER: Alla nyheterna om valet 2018

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen