Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 augusti 2019

Jordbruksverket nära att svartlistas

Det är inte ovanligt att företag som vägrat följa ett beslut i ARN ändrar inställning när Råd & Rön hört av sig. Men ungefär detsamma hände på Jordbruksverket, som ville ta betalt för ett veterinärbesök som inte utförts.

 Jordbruksverkets distriktsveterinärer tog betalt för ett hembesök man inte gjort, och vägrade följa ARN:s beslut om att kunden skulle få ersättning. Men när ARN:s ordförande kontaktade verket i samband med svarta listan – då blev det bättring. Arkivbild.
Jordbruksverkets distriktsveterinärer tog betalt för ett hembesök man inte gjort, och vägrade följa ARN:s beslut om att kunden skulle få ersättning. Men när ARN:s ordförande kontaktade verket i samband med svarta listan – då blev det bättring. Arkivbild. FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Innan Råd &Rön gör sin svarta lista med företag som inte följt beslut från Allmänna reklamationsnämnden, tar tidningen kontakt med varje berört företag. Det leder ganska ofta till att företaget ändrar sig, följer ARN:s beslut och därmed slipper hamna på varningslistan.

”Orimligt”

Nu har en motsvarande effekt noterats i ett ovanligt ARN-ärende. Distriktsveterinärerna, som drivs av Jordbruksverket, hade tagit ut en inställelseavgift på 1 000 kronor för ett hembesök man inte gjort. Kunden fann detta orimligt, gjorde en anmälan till ARN, och fick rätt.

Fick inte pengarna

Men tio månader efter avgörandet i ARN hade kunden fortfarande inte fått tillbaka pengarna. I samband med att Råd & Rön gjorde sin svarta lista tog ARN:s ordförande Marcus Isgren kontakt med Anders Swahnberg, som är chefsjurist på Jordbruksverket. Denne hade inte sett ärendet förut.

– Det tog inte mer än 30 sekunder för mig att konstatera att vi har att följa Allmänna reklamationsnämnden, säger Anders Swahnberg till Råd & Rön.

Jobba med rutinerna

Han medger att okunskap inom Jordbruksverkets organisation bidragit till att man inte följt beslutet tidigare. Nu ska verket jobba med sina rutiner för att undvika liknande misstag i framtiden.

Relaterade artiklar

Till toppen