Jordbruksverket varnar för svinpest i grovfoder
Jordbruksverket går nu ut med en rekommendation att undvika att ta in grovfoder och halm från områden där den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest förekommer.
Att få in afrikansk svinpest till Sverige skulle få stora konsekvenser enligt Jordbruksverket, som ser risker med att djurhållare och foderföretagare på grund av torkan importerar foder från andra leverantörer än de vanliga.
”Vi vill mana till försiktighet vid införsel av grovfoder och halm. Om man upptäcker rester av döda djur som inte kan uteslutas vara vildsvin i foder från länder med afrikansk svinpest ska man kontakta Jordbruksverket”, säger Maria Lundh på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Läs också: Foderbristen kan pågå i åratal
Försiktighet krävs vid kassering
Den som redan har tagit emot foder från länder där afrikansk svinpest förekommer, bland andra Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien och Bulgarien, kan fortsätta att använda det, men måste vara observant på att det kan finnas rester av döda djur. Sådant foder ska inte ges åt något djur.
Om fodret är producerat i ett område där afrikansk svinpest förekommer kan man dessutom behöva vara extra försiktig när man slänger fodret för att undvika att sprida smittan till vildsvin. Det går att ansöka om ersättning enligt epizootilagen för destruktionskostnaderna.
Läs också: Brist på grovfoder inför vintern
Jordbruksverkets rekommendationer:
• Undvik om möjligt att föra in grovfoder eller halm från områden inom EU där afrikansk svinpest förekommer.
• Om du ändå planerar att ta in grovfoder eller halm från sådana områden bör du kontakta myndigheterna i producentlandet för att kontrollera smittsituationen där fodret är producerat.
• Tänk på att fodret kan ha handlats i flera led. Fodret bör ha lagrats i minst två månader innan det förs in i landet.
• Om du redan har fört in grovfoder eller halm från sådana områden kan du använda detta, men var observant på eventuella rester av döda djur.
• Rekommendationerna avser införsel/import inom EU. När det gäller handel med länder utanför EU finns det redan stränga regler.
Läs också: Här är råden för att lindra foderbristen
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.