Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 oktober 2017

Jordbruksverket vill se fler Reko-ringar

För att underlätta för lokala producenter att nå hugade konsumenter vill Jordbruksverket gör det lättare att starta Reko-ringar på fler ställen i landet.

 Gisela Wass och Tomas Johansson packar bilden för att åka till marknaden i Skövde.
Gisela Wass och Tomas Johansson packar bilden för att åka till marknaden i Skövde. FOTO: Mikael Ljungström

Just nu finns ett 50-tal Reko-ringar i Sverige, men antalet ökar. Modellen för köp och sälj av lokalproducerade produkter kommer från Frankrike och har även funnits i Finland en tid. I Sverige startade den första Reko-ringen i Grästorp i Västra Götaland.

Nu vill Jordbruksverket underlätta för producenter att hitta köpare till sina lokalproducerade varor genom att bidra till att sprida modellen över landet.

Facebook-grupper

Det är i slutna Facebook-grupper som all handel förs, och varorna lämnas ut under en timme på en viss plats där producenter och konsumenter möts. Det är inte tillåtet att sälja varorna på plats.

Jordbruksverket har upphandlat en nationell stödfunktion, REKO-bas, som ska vara ett oberoende stöd för Reko-ringar, skapa en gemensam modell med gemensamma kriterier hur handeln ska går till. Den ska även etablera Reko-ringar över hela landet, organisera lokala ”igångsättare” samt jobba med uppföljning och statistik.

Spar tid

Modellen med Reko-ringar spar tid för producenterna och ger dem marknadsföring i en kanal där intresserade befinner sig.

– För konsumenterna blir småskaliga och lokalt producerade produkter mer tillgängliga och det skapar ett ökat intresse, säger Camilla Bender Larson, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket.

Läs mer: PREMIUM: Reko-ringar sprider sig snabbt

Reko-ring

Reko står för ”rejäl konsumtion” men namnet ska också symbolisera en juste betalning till producenten och att det ofta handlar om ekologiska livsmedel.

De livsmedel som säljs ska vara egenproducerade i närområdet.

Det får gärna vara ekologiska produkter men det är inget krav.

Kriterierna för en producent är först och främst att de är en livsmedelsgodkänd producent och har en egen produktion.

Varje producent har eget ansvar för att gällande regler och förordningar följs samt att informationen kring produkterna är korrekt.

Eftersom varorna är förbeställda krävs inget marknadstillstånd för utlämningen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen