Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 augusti 2019

Jordbruksverket vill se mindre kontroll och mer eget ansvar

Trots att experterna menar att det är nödvändigt har Jordbruksverket inga planer på en särskild salmonellainsats på Öland. I stället planerar man att i grunden förändra rutinerna för hur salmonella hos nötkreatur ska hanteras.

 My Sahlman är veterinär och LRF:s smittskyddsexpert.
My Sahlman är veterinär och LRF:s smittskyddsexpert. FOTO: Marie Henningsson

 – Det är förändringar på gång som kommer att innebära mindre statlig kontroll och att större ansvar läggs på lantbrukarna själva. Planen är att man genom rimligare åtgärder ska kunna jobba mer långsiktigt med problematiken, säger Ann-Christine Ring, handläggare på Jordbruksverket.

Traditionellt har en gård som drabbats av salmonella spärrats och tvingats till en omfattande saneringsprocess, vilket inneburit stora kostnader både för den enskilda lantbrukaren och för staten.

Förhoppningen är att ett mildare regelverk med mer rimliga insatser ska leda till en minskad stigmatisering och en större vilja hos lantbrukarna att upptäcka om gården blivit smittad.

 Trots att experterna menar att det är nödvändigt har Jordbruksverket inga planer på en särskild salmonellainsats på Öland. I stället planerar man att i grunden förändra rutinerna för hur salmonella hos nötkreatur ska hanteras.
Trots att experterna menar att det är nödvändigt har Jordbruksverket inga planer på en särskild salmonellainsats på Öland. I stället planerar man att i grunden förändra rutinerna för hur salmonella hos nötkreatur ska hanteras. FOTO: Mostphotos

– Tills vidare kommer vi dock att behålla lagstiftningen kring bakteriellt positiva gårdar och staten kommer fortfarande vara inblandad på ett hörn. Men förhoppningen är att det ska vara en mer proportionell inblandning inriktad på rådgivning.

LRF ser mycket positivt på de förändringar som nu ligger i pipelinen.

– Jag tycker att det verkar vara framtiden och tror att det är ett vettigt tänk. Däremot är det viktigt att lantbrukare även inom det nya systemet kan få ekonomiskt stöd och slipper stå för alla kostnader på egen hand, säger My Sahlman, veterinär på LRF.

Jordbruksverkets nya riktlinjer kommer att sjösättas under hösten.

LÄS MER: Forskare: ”Sluta ha salmonellaskam”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen