Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 mars 2014

Julas ägare köpte lantbruk för 237 miljoner

Ragnar Utnes fastigheter har sålts på exekutiv auktion. Jula-koncernens ägare betalade 237 miljoner kronor får båda fastigheterna.

Karl-Johan Blank, Julas ägare, är nybliven ägare till Ragnar Utnes tidigare fastigheter Stora Ek och Boterstena.
Karl-Johan Blank, Julas ägare, är nybliven ägare till Ragnar Utnes tidigare fastigheter Stora Ek och Boterstena. FOTO: Mikael Ljungström

När budgivningen på fastigheten Stora Ek hade passerat 100 miljoner kronor gav sig Julas ägare Karl-Johan Blank, 51, in i leken. Vid 114 miljoner kronor gav övriga intresserade upp.

Kronofogdens exekutiva auktion i Skövde inför 80-talet närvarande fortsatte med Boterstena, en nästan ren jordbruksfastighet med 825 hektar stödberättigad åkermark.

Budgivningen blev en duell mellan Jula-Blank och Leif Jonsson från Vadsbo Växtodling. De höjde en miljon i taget från 90 miljoner kronor och stannade inte förrän priset var uppe på 123 miljoner kronor. Inom loppet av en dryg timma hade därmed Skaraborgs rikaste person ropat in fastigheter på totalt 2 400 hektar varav 1 260 hektar odlingsmark.

– Det blev väl lite dyrt men jag är ganska nöjd med priset. Jag har grunnat på detta de tre senaste veckorna och åkte hit ganska förutsättningslöst, säger Karl-Johan Blank.

Han var vid årsskiftet Sveriges 42:e mest förmögna person med cirka 4 miljarder kronor i tillgångar. Karl-Johan Blank berättar att han länge velat köpa en lantbruksegendom och det troliga är att han nu flyttar från villan i Skara till den ståtliga herrgården Stora Ek.

– Det är välskötta fastigheter och det vore synd att skilja dem åt när Ragnar nu har lyckats få ihop dem till en enhet, kommenterar Karl-Johan Blank det faktum att han ropade in båda två.

En tanke han har är att samla sina cirka 20 travhästar på någon av gårdarna och bygga stall och träningsbana. När det gäller lantbruket är det inte klart om det ska utarrenderas eller skötas på annat sätt.

Delägarna i Vadsbo Växtodling deppade inte alltför mycket. De hade bestämt hur långt de var beredda att gå: 80 miljoner för Stora Ek och 120 miljoner kronor för Boterstena.

– Det är ändå skoj när en person som Karl-Johan Blank kommer in i bilden. Jag övertygad om att det kommer att bli en mönstergård, säger Leif Jonsson.

Både huvudfordringsägaren Danske Bank och Kronofogden godkände utan minsta tvekan de vinnande buden. Förra ägaren Ragnar Utne tycker dock att fastigheterna är värda mer och ska överklaga beslutet.

– Bara skogen på Stora Ek är värderad till 90 miljoner kronor och det finns 40 miljoner kronor att plocka ut redan nu, säger Ragnar Utne.

De 237 miljoner kronor som auktionen inbringade innebär ändå att alla fordringsägare får betalt och att det blir cirka 30 miljoner kronor före skatt över till Ragnar Utne.

– Det ser hyggligt ut för mig. Jag har en herrgård i Lysekil och behåller mina tre hyresfastigheter i Mariestad som inbringar 5 miljoner kronor per år, konstaterar Utne.

Relaterade artiklar

Till toppen