Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 juni 2017

Kaffeodling drabbas av klimatförändringen

Till sekelskiftet kan ett av världens topprankade kaffeländer ha förlorat över hälften av sin i dag brukade produktionsareal. Klimatförändringen gör odlingsmarken obrukbar för kaffeplantage.

 Etiopiens kaffeplantage bidrar med arbetstillfällen åt närmare 15 procent av landets befolkning.
Etiopiens kaffeplantage bidrar med arbetstillfällen åt närmare 15 procent av landets befolkning. FOTO: Johan Bernspång

Vid slutet av seklet kan stora delar av Etiopiens kaffeodlingar att ha försvunnit. Det menar en grupp brittiska och etiopiska forskare som har studerat klimatförändringens effekt på grödan.

Stor kaffeproducent

Arabiskt kaffe är en av världens vanligaste kaffesorter. I Etiopien står lantbruksprodukten för en fjärdedel av landets export och sysselsätter 15 miljoner människor. Landet är rankat bland de fem bästa kaffeproducerande länderna i världen med många toppklassade bönor. Men snart kan siffrorna se annorlunda ut. Det rapporterar Modern Farmer.

Exportförlust

Klimatförändringen har redan gjort sig kännbar i landet som under flera år drabbats av svår torka med livsmedelsbrist som följd. En utveckling som tycks fortsätta. Forskarna spår att upp emot 59 procent av den mark som i dag täcks av kaffeplantor kan vara otjänlig för kaffeodling vid seklets slut. Förändringen kan innebära förluster på mer än en åttondel av landets totala export.

 Vissa av plantorna i Etiopiens kaffeplantage har stått i över hundra år.
Vissa av plantorna i Etiopiens kaffeplantage har stått i över hundra år. FOTO: krissda chuanyen

Bönder tvingas flytta

Som en tillfällig lösning föreslår forskarna att lantbrukare i utsatta områden ska flytta sina odlingar till ännu obrukad mark på högre altitud. En lösning som anses tillfällig och som kan vara lättare sagd än gjord, skriver Modern Farmer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen