Kaffeodling drabbas av klimatförändringen
Till sekelskiftet kan ett av världens topprankade kaffeländer ha förlorat över hälften av sin i dag brukade produktionsareal. Klimatförändringen gör odlingsmarken obrukbar för kaffeplantage.
Vid slutet av seklet kan stora delar av Etiopiens kaffeodlingar att ha försvunnit. Det menar en grupp brittiska och etiopiska forskare som har studerat klimatförändringens effekt på grödan.
Stor kaffeproducent
Arabiskt kaffe är en av världens vanligaste kaffesorter. I Etiopien står lantbruksprodukten för en fjärdedel av landets export och sysselsätter 15 miljoner människor. Landet är rankat bland de fem bästa kaffeproducerande länderna i världen med många toppklassade bönor. Men snart kan siffrorna se annorlunda ut. Det rapporterar Modern Farmer.
Exportförlust
Klimatförändringen har redan gjort sig kännbar i landet som under flera år drabbats av svår torka med livsmedelsbrist som följd. En utveckling som tycks fortsätta. Forskarna spår att upp emot 59 procent av den mark som i dag täcks av kaffeplantor kan vara otjänlig för kaffeodling vid seklets slut. Förändringen kan innebära förluster på mer än en åttondel av landets totala export.
Bönder tvingas flytta
Som en tillfällig lösning föreslår forskarna att lantbrukare i utsatta områden ska flytta sina odlingar till ännu obrukad mark på högre altitud. En lösning som anses tillfällig och som kan vara lättare sagd än gjord, skriver Modern Farmer.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.