Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 maj 2018

Kala rapsodlingar drabbar Skånes bönder

Bönderna i Skåne drabbas av kala fläckar på sina rapsodlingar, med ekonomiska konsekvenser som följd.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: Mostphotos

För lantbrukaren Mattias Hammarstedts på Williegården utanför Skurup innebär felväxt raps på två fält till kostnader på tusentals kronor, för att så om och sköta rapsen.

– Jag räknar inte med att det dåliga fältet kommer ge mig någon vinst i år, det blir ett avbräck i finanserna och lägre intäkter än vad det borde ha blivit, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Regn och insekter

De kala fläckarna på hans odling beror dels på vädret, med mycket regn i höstas, dels på skadedjur, bland annat åkersniglar. Det har lett till ytterligare kostnader för att plöja upp och så korn på ett av fälten. Utöver det har rapsvivel och skidgallmygga invaderat flera fält.

– De två lever i maskopi. Den blygrå rapsviveln biter hål på rapsens baljor, skidgallmyggan kan med hjälp av hålen från den blygrå rapsviveln krypa in i baljorna och lägga ägg och rensa skidorna på frön, säger han till kanalen.

Kan tvingas bekämpa

Såpvatten i en burk drar till sig en del av skadeinsekterna på fälten, men om skadeinsekterna blir fler kan Mattias Hammarstedt behöva ta till bekämpningsmedel.

LÄS OCKSÅ: Direktsådd mot jordloppor i raps

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen