Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 maj

Källström: ”LRF ska inte stå med mössan i hand”

SÅNGA-SÄBY.

Det är lätt att ta pengar för givna, framhöll vd Anders Källström i sitt avskedstal under LRFs riksstämma.

– På senare år har vi skapat resurser som gör oss oberoende och ger utrymme att göra det vi vill göra, konstaterade han.

 Anders Källström, VD LRF.
Anders Källström, VD LRF. FOTO: URBAN BRADHE

Anders Källström förklarade att det är en speciell känsla att efter tio år på vd-posten äga LRF-scenen på stämman för sista gången. I en reflektion över utvecklingen inom organisationen och förutsättningarna för de gröna näringarna under det senaste decenniet slog han tidigt fast att LRF byggs underifrån.

– Kraften finns därute i myllan, sade han och pekade på att fortsatt inriktning på nuet och framtiden är vad som krävs för att LRF ska lyckas med sitt uppdrag.

Bred samling

Anders Källström sade att uppbygganden av de totalt åtta branschavdelningarna inom LRF innebär att organisationen brett kan samla det svenska lantbruksföretagandet.

God ekonomi inte självklar

På det ekonomiska området förklarade Anders Källström att han känner stolthet över hur balansräkningen för LRF har stärkts under senare år. En god ekonomi har historiskt inte varit någon självklarhet.

– När man inte har pengar är det lätt att förstå hur viktiga de faktiskt är. För en stark organisation för landsbygden i Sverige är givetvis oberoendet väldigt väsentligt. Vi ska inte behöva stå med mössan i hand och fråga någon annan, vi ska ha resurser för det som krävs.

Hårt arbete för strategi

Anders Källström påminde stämmodeltagarna på Sånga-Säby om att det har krävts hårt och långvarigt arbete för att få uppslutning bakom en ökning av svensk livsmedelsproduktion. I det ljuset, konstaterade han, var det därför en avgörande framgång att Sveriges riksdag i juni 2017 klubbade den nationella livsmedelsstrategin.

Regionala strategier

I dess spår har det följt regionala strategier och inspiration på flera områden, framhöll Anders Källström och lyfte särskilt ursprungsmärkningen Från Sverige, projektet Jobba Grönt och samarbetet med dagligvaruledande Ica.

Solig avslutning

Till bilden av en soluppgång över Kalmarkusten avslutade han med att uttrycka en förhoppning om att LRF behåller drivet med framtiden för ögonen.

– LRF och landsbygdens näringar är en omistlig del av dagens och morgondagens Sverige.

LÄS MER: LRF Premium. Anders Källström: Jag känner att vi gjort något viktigtLÄS MER: Anders Källströms 10 år som LRF-vd i bilder

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen