Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 mars 2017

Kammarkollegiet frikopplar Leine i väntan på JO-beslut

Den omstridde tjänstemannen Nils Leine kommer inte att representera Kammarkollegiet i ärenden som rör småskalig vattenkraft så länge JO utreder anmälan mot honom.

Nils Leine kommer inte att representera Kammarkollegiet i ärenden som rör småskalig vattenkraft så länge JO-utredningen mot honom pågår.
Nils Leine kommer inte att representera Kammarkollegiet i ärenden som rör småskalig vattenkraft så länge JO-utredningen mot honom pågår. FOTO: Pressbild

Nils Leines engagemang i intresseorganisationen Älvräddarna parat med hans roll som advokatfiskal på Kammarkollegiets enhet för miljörätt har under många år väckt starka känslor bland ägarna till småskalig vattenkraft.

Han JO-anmäldes redan 2012 utan att några åtgärder vidtogs och blev åter anmäld tidigare i år av Sven-Erik Vänneå, ordförande i Hallands vattenkraftförening.

"Har till 22 maj på oss"

Nu har Kammarkollegiets generaldirektör Gunnar Larsson beslutat att tills JO kommer med sitt utslag frikoppla Nils Leine från att representera myndigheten i ärenden som rör småskalig vattenkraft.

– Vi har till och med den 22 maj på oss att lämna ett yttrande men vi räknar med att ha lämnat det redan inom några veckor, säger Gunnar Larsson.

Sympatiserar med Älvräddarna

Nils Leine ligger bakom Kammarkollegiets strategi när det gäller att i första hand kräva nyprövning av befintliga vattenkraftsverksamheter om dessa ska kunna erhålla miljötillstånd och kunna drivas vidare.

Genom det arbetssättet orsakas vattenkraftsägarna mesta möjliga kostnad för processen. Nils Leine har vid upprepade tillfällen uttryckt sympatier för Älvräddarnas uppfattning att småskalig vattenkraft i första hand bör rivas ut.

LÄS MER: Älvräddare och tjänsteman

Relaterade artiklar

Till toppen