Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juni 2018

Kammarrätten: Ingen prövning av Molstaberg-målet

Kammarrätten i Sundsvall prövar inte den överklagan som har gjorts av LRF ihop med ägarna till Molstaberg, efter länsstyrelsens tidigare avslag på en ansökan om skyddsjakt på varg. LRF planerar dock att överklaga.

FOTO: Marianne Lindberg/IBL

Enligt ett beslut i dag, tisdag, från Kammarrätten i Sundsvall, så kommer inget prövningstillstånd att meddelas i målet om skyddsjakt på varg. Det innebär att förvaltningsrättens dom från i slutet av maj står fast om det inte överklagas.

Planerar att överklaga

LRF driver fallet som ett principmål och planerar att överklaga det till högsta förvaltningsdomstolen. Axel Nordmark, jurist på LRF Konsult, är förvånad över kammarättens beslut att inte meddela prövningstillstånd.

– Det är frustrerande när vi har argumenterat för varför det är viktigt att få en prövning. Vi hade önskat att man kan se frågan ur ett större perspektiv utifrån områdets djurhållare och vargens påverkan inte bara på en fårbesättning, utan att det är många fårägare som har haft problem med det här reviret. Det har man inte tagit hänsyn till, säger Axel Nordmark.

Fick avslag

I förvaltningsrättens dom i maj fick ägarna, och LRF som driver fallet, avslag på ett överklagande på länsstyrelsens tidigare beslut att inte medge skyddsjakt på varg. Det beslutet överklagades till kammarrätten, som nu konstaterar:

”Kammarrätten har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska meddelas. Överklagandet kommer därför inte att prövas av kammarrätten”, skriver kammarrätten i sitt beslut.

Ser ingen prövningsgrund

I de kortfattade skälen till att inte medge prövningstillstånd skriver kammarrätten att sådant inte kan meddelas utifrån de grunder som ska finnas.

Det kan handla om ifall det finns anledning att betvivla riktigheten i det domslut som förvaltningsrätten har framkommit till, eller om det handlar om fall som det är särskilt viktigt att granska, ifall de är prejudicerande, eller om det finns extraordinära skäl att meddela prövningstillstånd.

LÄS OCKSÅ: Avslag på överklagandet om skyddsjakt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen